Lázár hiába rémüldözött, ismét Bécs a legélhetőbb város

MN

2018. március 20., kedd 10:21, frissítve: kedd 13:57

Zsinórban kilencedik alkalommal Bécset nevezte meg a legjobb életminőséget kínáló városként a Mercer globális stratégiai tanácsadó cég, amely immár huszadik alkalommal tette közzé az Életminőség-kutatás című rangsorát. Az osztrák fővárost a svájci Zürich követi, majd holtversenyben az új-zélandi Auckland és a németországi München következik, a top 5-be pedig a kanadai Vancouver fért be.

A 39 különböző – a gazdasági lehetőségektől és biztonságtól a közlekedésen át a szabadidős lehetőségekig terjedő – mutató alapján összeállított életminőség-rangsorban Budapest a 76. helyre futott be, megelőzve Pozsonyt és Vilniust, de némileg lemaradva Ljubljana és Prága mögött. Bécs a méltatás szerint sok egyéb mellett a kiemelkedő kulturális kínálatával vívta ki azt a különleges helyet, hogy lassan egy évtizede a lista élén található.

A Mercer felmérése külön kitér a városok közegészségügyi helyzetére, ami magában foglalja a hulladékgazdálkodást, a szennyvízkezelést, a fertőző betegségek előfordulását, a légszennyezést és a vízminőséget is. Ebben a tekintetben a hawaii Honolulu lett a listavezető, a finn főváros, Helsinki és a kanadai Ottawa után. 

Bécs kiemelt helyezése azért is érdekes lehet, mert alig két hete Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-oldalán közzétett egy – azóta eltávolított – videót arról, hogy az osztrák főváros egyik kerületében a bevándorlók kerültek többségbe, ezért koszosak lettek az utcák, azt sugallva, hogy ez vár Magyarországra is, ha nem a Fidesz nyer a választásokon. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.