Értékük az arany árával vetekszik + Képek

Kuslits Szonja, Durkó Anett

2012. április 14., szombat 13:21, frissítve: hétfő 16:42

Különböző színárnyalatokban pompáznak, van belőlük pöttyös, csíkos, szőrös, lepke formájú, pók alakú, madárra hasonlító, csüngő, és némelyik egyed értéke az arany árával vetekszik. A parfümök egyik kedvelt alapanyaga, és fűszerként is alkalmazzák. Emberek milliói között népszerű tartásuk. Sokan már hivatásszerűen kutatják, keresik az újabb fajokat, amelyekből eddig már több mint harmincezret jegyeztek fel.

Magyarországon először rendezik meg az Európai Orchidea Kiállítást és Tudományos Kongresszust április 12. és 15. között a Syma Rendezvényközpontban, Budapesten. A világ minden tájáról több mint 100 kiállító több ezer orchideával képviselteti magát. A kiállításon számos hasznos tanácsot is kaphatnak az érdeklődők. A 7000 négyzetméteren berendezett kisebb tőzegszigeteken láthatók hagyományos lepkeorchideák és a legkülönfélébb hibridek is.

Egyes darabok Brazíliából, illetve Kínából érkeztek a magyar fővárosba. A kiállítás első napjára több mint ezren látogattak el. A közel 30 000 orchideafaj között számos érdekesség is fellelhető, köztük olyan ritkaságok is, amelyeket Magyarországon soha nem láthatott a nagyközönség. Egyesek különleges virágukkal hívják fel magukra a figyelmet, amelyek hasonlítanak például a pókra, repülő madárra, vagy egy női papucsra, némelyek ára az aranyéval vetekszik.

Fotó: Kuslits Szonja


Pálmai Ildikó, az Európai Orchidea Kongresszus és -Kiállítás elnöke az mno.hu-nak elmondta, Magyarország Svájcot megelőzve nyerte el az idei kiállítás rendezésének jogát. Újdonságként próbáltak magyaros jelleget kölcsönözni a kiállításnak. A faragott szobrok között különös látványt nyújtott egy Trabant, amelynek motorházteteje tele volt ezekkel a különleges virágokkal.

Fotó: Kuslits Szonja


A kiállításon látható a 45 tagú nemzetközi zsűri által első díjasnak minősített orchidea, az Arpophyllum giganteum is, amelyet először mutattak be Magyarországon. Pálmai Ildikó az orchideák felhasználásáról is beszélt: „Talán kevesen tudják, hogy az orchidea termését fűszerként is használjuk, ez nem más, mint a vanília.”

A kiállítást vásár kíséri, ahol Európából, a Távol-Keletről és Dél-Amerikából érkező kertészek mutatják be portékáikat. Vannak virágok már néhány ezer forintért, de akár 45 ezret is elkérnek egy-egy különleges színű lepkeorchideáért, amely ritkasága miatt kerül ennyibe.

Már az ókori Kínában kiemelt fontosságot tulajdonítottak az orchideáknak, amelyet a tisztaság, a kifinomultság, a műveltség és a gyöngédség szimbólumának tartottak és tartanak ma is. Egyes kultúrákban már évezredekkel ezelőtt táplálékként és gyógynövényként is felhasználták őket. Az orchidea rendkívül alkalmazkodó, így nem csoda, ha a sarkok és a sivatagok kivételével a földön mindenütt megtalálható.
A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.