Lelki megterhelés a magányosaknak a karácsony

MTI

2016. december 26., hétfő 18:30, frissítve: hétfő 18:31

Bár a magányosoknak lelki megterhelés a karácsony, szakember segítsége nélkül is képesek lehetnek ünnepelni Makai Gábor pszichológus szerint.

A szakember az M1 hétfő esti műsorában azt mondta: a magányos emberek általában beszűkülnek, elhiszik, hogy „minden mindegy”, és „önsajnálatba fordulnak”.

Gyakran lemondanak társas kapcsolataikról, „falakat emelnek maguk köré”, így nem képesek reálisan megítélni magukat, ezért fontos, hogy segítséget kapjanak. Ehhez nem feltétlenül kell szakember, egy ismerős is lehet, aki felismeri a problémát és kapcsolatba lép az érintettel, aki nem fogja a segítséget visszautasítani – fejtette ki Makai Gábor.

A pszichológus szerint a magányosak is képesek lehetnek az ünneplésre, mivel – mint fogalmazott – a karácsony minden olyan ember ünnepe, aki részese akar lenni.

Lépten-nyomon a házasság és a család leértékelődését lehet tapasztalni, pedig hihetetlenül gyorsan változó világunkban mindennél fontosabb volna az érzelmi biztonság – erre figyelmeztettek könyvükben Kopp Mária és Skrabski Árpád. A boldogságkeresés útjai című kötetről szóló cikkünket itt olvashatják.

 

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.