Már nem olajszagú lángosozók uralják a Balatont

2017. július 4., kedd 19:30, frissítve: szerda 08:39

Tovább gyarapodnak az említésre méltó vendéglátóhelyek a Balaton körül, ez derül ki az idén már 360 éttermet, cukrászdát, borászatot, strandbisztrót, halsütödét és fagylaltozót felvonultató Gasztrokalauzból, amelyet a minap mutattak be a balatonszemesi Kistücsök étteremben. A tavalyi kiadványban még csak 310 balatoni gasztronómiai úti cél kapott helyet.

A Magyar Konyha magazin munkatársai által összeállított útmutatóba még nem került bele minden jó hely, hiszen jó néhány étterem csak júliusban nyitja meg kapuit. Az úti célok az idén a Somló helyszíneivel is gyarapodtak, amelyek ugyan még nincsenek teljesen felkészülve a gasztroturisták ostromára, de az ország legkisebb borvidékeként is tudnak említésre méltót mutatni. Itt található példának okáért a másfél hektáron elterülő Spiegelberg-borpince, amely három éve bekerült az amerikai Wine & Spirits által kiválasztott száz legjobb borászat közé.

A 2017-es Gasztrokalauz bemutatójának a balatoni régió büszkesége, a Kistücsök adott helyet, és az étterem tulajdonosa, Csapody Balázs kedves szokásához híven felhasználta az alkalmat arra, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetében dolgozó kistermelőkre, családi vállalkozásokra is. Töltetett Papp Gábor zamárdi áfonyapálinkájából és Baranyai Péter Garamvári-szőlőspincéjének pezsgőjéből, meghívta „a déli part legjobb cukrászdáját”, a légies, francia típusú desszerteket kínáló Villa Grétát, és felvillantotta a Kislaki borászat illatos, a Rekesz dűlőről származó sauvignon blanc-ját csakúgy, mint a kötcsei Veszprémi László családi vállalkozásban megalkotott reduktív szürkebarátját.

– Huszonöt éve, amikor elkezdtük itt a munkát, az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan éttermet, amely egész évben nyitva van, és amelyben folyamatos a fejlődés. Az volt az álmom, hogy egyszer majd úgy emlegessük ezt a régiót, mint a „jóízű Balatont”. Úgy érzem, jó úton járunk, hiszen mára kialakult egy olyan termelői kör, amelynek tagjaival együtt tudunk dolgozni, és akikre büszkék lehetünk. Egyre több a jó étterem, a jó borászat, a jó cukrászda, és végre egyre jobbak a strandbüfék is – mondta Csapody Balázs, aki lapunknak kifejtette, ahhoz, hogy a Kistücsök körül kialakuljon egy stabil kistermelői réteg, az étterem munkatársainak türelmes együttműködésére is szükség volt.

– Mi a régiós ízekben hiszünk, és teszünk is érte, hogy minél több regionális alapanyag-beszállítónk legyen. Ma már jóval könnyebb a dolgunk, mint korábban, mert egyre többen költöznek ki a városból, hogy értelmiségi pályaelhagyóként kistermelői létbe kezdjenek. Ők olyan alapintelligenciával és megfelelő igényességgel megáldott emberek, akik folyamatosan tesznek azért, hogy mindig fejlesszék magukat, velük könnyű a közös munka. Persze a nagy többség nem ebbe a kategóriába tartozik, az ő esetükben viszont a mi felelősségünk, hogy folyton kommunikáljunk velük. Fontos, hogy folyamatos legyen a visszacsatolás –fogalmazott a Kistücsök tulajdonosa, aki hozzátette: ma a fő alapanyagok 60 százalékát szerzi be az étterem helyi termelőktől, és szeretné ezt a számot legalább 90 százalékra föltornázni, de mindez már így is szép eredmény, hiszen az arány az induláskor mindössze 10 százalék volt.

Az utóbbi évek javuló tendenciát mutatnak a Balaton körül nemcsak a gasztronómiai igényesség felé nyitó új éttermek, borospincék tekintetében, de – ahogy Csapody Balázs is említette – a harmadik éve zajló strandbisztró-forradalom terén is. A Gasztrokalauz népszerű top tízes válogatásai közt így ma már helyük van a legjobb piacok és kikötői éttermek mellett a legjobb strandbüféknek, sőt a kerékpározóknak ajánlott legjobb helyeknek is.

A harmincezer példányban megjelenő füzet szerkesztői számítanak az olvasói véleményekre, kritikákra is. A könyvecske végén található címre várják a visszajelzéseket. Itt fel lehet hívni a figyelmet olyan újonnan megjelenő helyekre is, amelyek esetleg elkerülték a szerkesztők figyelmét, de azt is közölni lehet, ha valamelyik vendéglátóhely netán csalódást okozott. Akik kedvet éreznek magukban, a Balaton átúszása és a tó körbebiciklizése mellett a kiadvány segítségével sportot csinálhatnak végre a balatoni körkóstolásból is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.