Már nyolc európai országban van kiterjedt járvány

MTI

2016. január 23., szombat 23:28, frissítve: hétfő 11:16

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint nyolc országban van már kiterjedt influenzajárvány – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-vel.

Mint felidézték: Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint alacsony az influenza aktivitása. Az év második hetében 8450 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Ugyanakkor az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében azt állapította meg, hogy fokozódik az influenza aktivitása Európában. Az ECDC-nek nyolc ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország, valamint a szomszédos Szlovénia – számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból döntően az influenza A(H1N1) vírust mutatták ki. Ez a típus inkább a fiatalabbakra, az egészséges felnőttekre veszélyesebb. A szintén megfigyelt A(H3N2) altípusú influenzavírus jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket – írta az ÁNTSZ.

A védőoltás hatékony védelmet nyújthat

A WHO jelentése kiemeli, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 2015–16-os szezonra kifejlesztett oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott influenzavírusokéhoz. Ennek nyomán az influenza elleni védőoltás hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos, akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen – emelte ki közleményében az ÁNTSZ. A szervezet szerint a védőoltást még mindig érdemes beadatni.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt az országos központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai figyelőszolgálati rendszerben. Ezenfelül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.