Meghalt a világhírű étteremkalauz alapítója

MTI

2017. augusztus 7., hétfő 16:07, frissítve: hétfő 16:34

Nyolcvannyolc évesen szombaton Párizsban elhunyt Christian Millau újságíró és gasztrokritikus, a híres étteremkalauz, a Gault & Millau társalapítója, a francia reformkonyha, a nouvelle cuisine atyja.

A sok évig napilapoknál dolgozó Millau 1969-ben, kollégájával, Henri Gault-val alapította meg a nevüket viselő étteremkalauzt, amely ma a Michelin után a második legjelentősebb Franciaországban, és a világ tizenkét országában van jelen.

Az 1970-es évek elején Christian Millau egyik atyja volt a francia főzési szokásokat felforgató nouvelle cuisine mozgalomnak, amely a korábbinál jobban támaszkodott a friss hozzávalókra és az egyszerűbb elkészítési módra.

„Millau az általa felfedezett séfekre, köztük Michel Guérard-ra és Joel Robuchonra támaszkodva, Paul Bocuse-zel szoros együttműködésben forradalmasította a gasztronómia világát 1973-ban, amikor megfogalmazta a nouvelle cuisine világszerte visszhangot kiváltó kiáltványát” – emlékeztetett az étteremkalauz főszerkesztője, Come de Chérisey.

A Gault & Millau a francia iskolarendszer nyomán 1-től 20-ig terjedő ponttal osztályozza a vendéglátóhelyeket.

Henri Gault 2000-ben hunyt el.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.