Meghalt az egykori first lady nővére

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 09:09, frissítve: csütörtök 11:08

Elhunyt 95 éves korában Erminda Duarte, Evita Perón néhai argentin first lady négy testvére közül az utolsó, aki még életben volt.

Erminda Duartét nem sokkal azután érte a halál, hogy Argentínában nagyszabású megemlékezéseket tartottak az imádott Evita halálának 60. évfordulója alkalmából – közölte az argentin sajtó helyi idő szerint szerdán.

Az 1916-ban született Erminda négy évvel volt idősebb világhírűvé vált húgánál, ő volt a második legfiatalabb az öt Duarte gyerek közül. Csakúgy mint testvérei, ő is házasságon kívüli kapcsolatból született, amelyet apja, a földesúr Juan Duarte folytatott háztartási alkalmazottjával, Juana Ibargurennel.

Kerülte a politikát

Erminda Duarténak nem lett gyereke, és soha nem ártotta bele magát a politikába. Kedden bekövetkezett halála előtt legutóbb múlt héten jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy részt vegyen az Evita Perón tiszteletére rendezett megemlékezéseken. Evita volt Juan Domingo Perón elnök második neje, aki 1952. július 26-án halt meg. Eva Perón halála után a Duarte család eltávolodott Juan Peróntól. Miután az elnök hatalmát 1955-ben megdöntötték, Evita családja Chilébe menekült, s egészen 1962-ig élt ott.

Kiutasították a maradványokat Argentínából

1971-ben Erminda Duarte nővérével, Blancával együtt Madridba utazott, hogy részt vegyen az Evita földi maradványainak visszaszolgáltatásáról szóló eljárásban. Az Argentínában már-már istennőként tisztelt Evita maradványait a katonai diktatúra ugyanis „kiutasította”, Olaszországba vitette, ott helyezték el. Végül a maradványokat visszaszolgáltatták Juan Perónnak – aki a spanyol fővárosban élt száműzetésben – hogy aztán visszakerüljenek Argentínába.

Könyvet írt Evitáról

Erminda 1972-ben könyvet jelentetett meg Evitáról Mi hermana Evita (Húgom, Evita) címmel. A nyolcvanas években – miután Argentína visszatért a demokrácia útjára – Blancával pert indított híres testvérük örökségéért Perón harmadik nejével, Isabellel szemben. Isabel Perónnak végül kétmillió dolláros összeget kellett fizetnie a nővéreknek.

Erminda maradt legtovább életben a testvérek közül. Juan Duarte – egykor Perón titkára – 1953-ban, Elisa 1967-ben, Blanca pedig 2005-ben halt meg, 96 éves volt. Erminda Duartét ugyanabban a temetőben, a La Recoletában helyezik végső nyugalomra, ahol híres húgát is eltemették.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.