Megtalálták a cár tengeralattjáróját

2014. június 30., hétfő 06:39, frissítve: csütörtök 12:18

Első világháborús orosz tengeralattjáró roncsára bukkantak búvárok Észtország partjainál.

Valószínűleg az 1915-ben aknára futott Akula (Cápa) orosz tengeralattjáró maradványát találták meg, erre utalnak a hajótörzsön lévő feliratok – adta hírül csütörtökön az Eesti Päevaleht című észt napilap.

A tengeralattjárót az orosz cári hadiflotta számára építették, amely 1906-ban rendelte meg a hajót. A szentpétervári balti hajógyárban épült, 1907-ben bocsátották vízre az 56 méter hosszú tengeralattjárót.

Az Akula volt az első orosz tengeralattjáró, amely képes volt hosszú távot megtenni. Sebessége óránként 19,6 kilométer volt a felszínen, a víz alatt óránként 9 kilométer tudott megtenni. Négy, majd később öt torpedóval szerelték fel.

Az első világháború idején a balti-tengeri flottában szolgált, 16 járőrszolgálatot teljesített, és ezalatt megtámadta - sikertelenül – az SMS Beowulf német hadihajót. 1915 novemberében Hiiumaa szigeténél aknára futott és elsüllyedt 17. járőrszolgálata idején. Az Akula 30 méterre fekszik a vízfelszín alatt, 35 főnyi személyzetét hullámsírba vitte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.