Napjainkra tényleg népbetegség lett a diabétesz

2016. december 17., szombat 20:11, frissítve: vasárnap 14:45

Az elhízott kamaszok között egyre több a cukorbeteg, de a kisgyermekek, valamint az idősek körében is rohamosan nő a diabétesszel küzdők száma. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus szerint fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a betegség tüneteivel, hiszen Magyarországon a frissen diagnosztizált cukorbeteg gyerekek negyede csak akkor kerül orvoshoz, amikor már súlyos az állapota.

Több mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben – derült ki a Magyar Diabetes Társaság legújabb kutatásából. Kempler Péter, a társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára a Semmelweis.hu-nak elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisán alapuló kutatásukból az is kiderült, hogy jelenleg körülbelül 772 ezren szenvednek diabéteszben, többségük a mozgásszegény életmóddal és az elhízással összefüggésbe hozott kettes típusúban. A betegségben minden ötödik 60 év feletti magyar érintett. Míg a kettes típusú diabétesz néhány évtizede szinte kizárólag a felnőttek körében fordult elő, ma már egyre több túlsúlyos gyerek is érintett.

Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus, a diabéteszes gyermeket nevelő családoknak segítséget nyújtó Szurikáta Alapítvány szakértője, valamint a cukorbeteg gyerekek és serdülők táboroztatásával foglalkozó Juvenilis Diab Help Alapítvány kuratóriumi tagja szerint elsősorban az étkezési szokások megváltozásának, a cukros, szénhidrátdús ételek túlzott fogyasztásának, valamint az aktív testmozgás hiányának a következménye az egyre több elhízott gyerek. A kettes típusú diabétesz a fiatalok esetében a túlsúlyos kamaszok körében jelenik meg a leggyakrabban. Míg korábban gyerekkorban szinte kizárólag az egyes típusú diabétesz (az úgynevezett autoimmun betegségek egyik fajtája) fordult elő, az utóbbi másfél évtizedben egyre gyakoribb a kettes típusú cukorbetegség is, sőt felnőttkorban is egyre fiatalabbaknál jelentkezik a betegség.

Bár az egyes típusú diabétesz a gyermekkorhoz kötődik, sok szülőnek a tipikus tünetek ellenére sem jut eszébe cukorbetegségre gyanakodni. – Ha a gyermek a szokásosnál jóval többet iszik, és nagyon sokat jár vécére, esetleg a szobatiszta gyerek újra elkezd bepisilni, fáradékony lesz, és annak ellenére, hogy jól eszik, fogyni kezd, a szülők azonnal forduljanak orvoshoz – javasolja Nagy-Szakáll Zsuzsanna. Előfordul, hogy a szülők a gyakori vizeletürítést felfázással, a sok ivást a nagy meleggel magyarázzák. A doktornő szerint Magyarországon az újonnan felfedezett cukorbeteg gyerekek körülbelül negyede súlyos egészségi állapotba kerül, mire kiderül a betegsége. Ha késlekedik a diagnózis, könnyen kialakulhat a diabéteszes ketoacidózis is. Ilyenkor a súlyos inzulinhiány miatt a magas vércukorszint mellett a vér-sav bázis egyensúlya savas irányba tolódik el, az alapvető életfunkciók károsodhatnak, akár kómás állapot is kialakulhat.

– Az egyes típusú diabétesz kisgyermek- vagy kamaszkorban jelentkezik először. Minél kisebb a gyerek, annál nagyobb a veszélye, hogy az állapota hamar, akár néhány nap alatt súlyosra fordulhat. Az elmúlt évtizedekben a legkisebbek között nőtt meg ugrásszerűen – harminc év alatt ötszörösére – az egyes típusú megbetegedések aránya. Az okokat illetően számos elmélet született, de biztosat még nem lehet tudni – taglalja a doktornő.

A családoknak általában nagyon nehéz szembesülniük azzal, hogy a gyermekük cukorbeteg, hiszen olyan élethosszig tartó állapotról van szó, amelyet elmulasztani nem lehet, csak megtanulni együtt élni vele. Szigorú napirend, diéta, vércukormérés, inzulininjekciók várnak a gyerekekre, akikről kiderül, hogy cukorbetegek.

Nagy-Szakáll Zsuzsanna maga is egyes típusú diabéteszben szenved. 1983-ban, 13 éves korában tipikus tünetekkel – fokozott szomjúsággal, gyakori vizeletürítéssel, fogyással, fáradékonysággal – jelentkezett a betegsége. – Amikor az iskoláig tartó egy kilométeres utat már nem tudtam úgy megtenni, hogy közben ne kelljen megállnom pihenni, a szüleim elvittek a háziorvoshoz. Másnap, a laborvizsgálat után ki is derült, hogy cukorbeteg vagyok – emlékszik vissza.

Bár a cukorbetegek élete ma sem könnyű, a kezelési lehetőségek, az önellenőrzés módszerei sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben. A nyolcvanas években nem volt lehetőség otthoni vércukormérésre, a betegnek kórházba vagy orvosi rendelőbe kellett mennie, ha ellenőriztetni akarta a szintjét. Ma már nagy segítséget jelentenek az egyszer használatos eszközök, valamint a „penek”, az előre töltött inzulinadagolók.

Az egyes típusú diabétesz öröklődhet, Nagy-Szakáll Zsuzsanna Fruzsi lányánál nyolcéves korban jelentkeztek a magas vércukorszint tünetei. – Tudtuk, hogy ezzel a betegséggel együtt lehet élni, és nem fogja a lányom életminőségét jelentősen befolyásolni, ennek ellenére a kezdet nekünk sem volt könnyű – mondja a doktornő. Tapasztalatai szerint 6-7 éves kortól – szülői felügyelet mellett – a gyerekek részt tudnak venni a saját kezelésükben, segíthetnek a vércukormérésben, az inzulin beadásában. Fruzsi már az első inzulininjekciót is saját magának adta be.

– A kamaszkor az egyik legnehezebb időszak egy diabéteszes életében. Ilyenkor a gyerekek gyakran lázadnak a betegségük, a kezelések ellen. Pedig sok baj származhat abból, ha nem veszik komolyan az állapotukat, és nem akarják betartani a szabályokat – fejti ki a doktornő.

Nagy-Szakáll Zsuzsanna azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekeikről kiderül, hogy egyes típusú diabéteszben szenvednek, azt tanácsolja, ne hibáztassák magukat (ez sajnos sok esetben előfordul), nem ők tehetnek a gyerekük betegségéről. És bár mondani könnyebb, mint megtenni, próbálják elfogadni, hogy a gyermeküknek együtt kell élniük a diabétesszel. Törekedjenek rá, hogy ők irányítsák a betegséget, ne hagyják, hogy a szövődményektől való félelem uralja az életüket. A szövődmények valóban súlyosak lehetnek, vakság, végstádiumú veseelégtelenség, alsó végtagi amputáció, de a törekvés a tartósan jó anyagcserehelyzetre, a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel jelentősen csökkenti ezek kialakulásának veszélyét. A doktornő harminchárom éve él diabéteszesként teljes értékű és szövődménymentes életet.

Ami pedig a kettes típusú diabéteszt illeti, ennek elkerülése érdekében azt tanácsolja, hogy a gyerekek óvakodjanak a magas szénhidráttartalmú és magas glikémiás indexű ételek túlzott fogyasztásától, mozogjanak sokat, törekedjenek arra, hogy ne legyenek túlsúlyosak. A stresszes életmód, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a vérzsír anyagcserezavarai szintén gyakran együtt járnak a cukorbetegségnek ezzel a fajtájával. A kettes típusú diabétesz alattomos kór, lassan, évek, évtizedek alatt alakul ki, a betegek sokszor csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már komoly problémával, késői szövődményekkel, súlyos érszűkülettel küzdenek. Holott a kettes típusú diabétesz elkerülhető, és mindig jobb a bajt megelőzni!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.