Nem divat a házasság a keletnémeteknél

MTI

2016. december 20., kedd 08:19

Házasságon kívül születik a gyermekek csaknem kétharmada Németország keleti tartományaiban, a volt NDK területén – mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss felmérése.

A Destatis adatai szerint tavaly 737 575 gyermek született Németországban, közülük 257 903 házasságon kívül, ami 35 százalékos arányt jelent. Azonban míg az ország nagyobb, nyugati részén – ahol 595 320 élve születést jegyeztek fel 2015-ban – a házasságon kívül született gyermekek aránya átlagon aluli, 29,5 százalékos, a volt NDK területén 60,7 százalék ez az arány.

Leginkább az elsőszülöttek érkeznek olyan családba, amelyben a szülők nem házasok: tavaly országszerte 44 százalék, a keleti tartományokban pedig 71 százalék volt a házasságon kívüliek aránya az első gyerekek között.

A házasság nélküli gyermekvállalás az ország újraegyesítése után vált tömegessé; 1990-ben mindössze 15 százalék volt a házasságon kívül született gyermekek aránya, majd 25 év alatt több mint a duplájára emelkedett, de az utóbbi években lassult az ütem, 2012 óta már alig növekedik a Destatis közleménye szerint.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.