Nem sok jóval kecsegteti a Szolnok környéki lányokat a KSH

MN

2017. november 12., vasárnap 12:35, frissítve: vasárnap 13:01

Majdnem egy évtizeddel hosszabb életet jósolnak a kutatók a fővárosi és a nyugat-magyarországi leánycsecsemőknek, mint az évtized közepén született, hasonló korú Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyei kisfiúknak – derül ki a Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve, 2016 című, most megjelent KSH-kiadványból, amelyre a HVG hívta fel a figyelmet.

A bölcsődés korú lányok Budapesten és a Kisalföldön lényegében 80 évet élhetnek (a pontos adat 79,6, illetve 79,7 év), ezzel szemben a Miskolc környéki fiúk átlagosan éppen 70, a Tatabánya környékiek pedig 70,3 évvel számolhatnak.

Az azonos nemű gyermekek várható élettartama között nincs ekkora eltérés az ország különböző vidékein. A Szolnok környéki lányok átlagosan 76,9 évig élhetnek, ám az osztrák határ közelében születettek három évvel többre számíthatnak. Ez nemzetközi összehasonlításban azt jelenti, hogy egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében született lánynak nagyjából ugyanannyi évet jósolnak a demográfusok, mint a most született ukrajnai kislányoknak. Az északkelet-magyarországi fiúcsecsemők pedig viszonylag annyi idősen halnak meg, mint a romániaiak vagy a brazíliaiak.

A pályakezdő budapesti fiatalemberek ugyanakkor csaknem 4 évvel tovább élhetnek, mint a zempléni vagy bodrogközi évfolyamtársaik.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.