Nem sok jóval kecsegteti a Szolnok környéki lányokat a KSH

MN

2017. november 12., vasárnap 12:35, frissítve: vasárnap 13:01

Majdnem egy évtizeddel hosszabb életet jósolnak a kutatók a fővárosi és a nyugat-magyarországi leánycsecsemőknek, mint az évtized közepén született, hasonló korú Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyei kisfiúknak – derül ki a Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve, 2016 című, most megjelent KSH-kiadványból, amelyre a HVG hívta fel a figyelmet.

A bölcsődés korú lányok Budapesten és a Kisalföldön lényegében 80 évet élhetnek (a pontos adat 79,6, illetve 79,7 év), ezzel szemben a Miskolc környéki fiúk átlagosan éppen 70, a Tatabánya környékiek pedig 70,3 évvel számolhatnak.

Az azonos nemű gyermekek várható élettartama között nincs ekkora eltérés az ország különböző vidékein. A Szolnok környéki lányok átlagosan 76,9 évig élhetnek, ám az osztrák határ közelében születettek három évvel többre számíthatnak. Ez nemzetközi összehasonlításban azt jelenti, hogy egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében született lánynak nagyjából ugyanannyi évet jósolnak a demográfusok, mint a most született ukrajnai kislányoknak. Az északkelet-magyarországi fiúcsecsemők pedig viszonylag annyi idősen halnak meg, mint a romániaiak vagy a brazíliaiak.

A pályakezdő budapesti fiatalemberek ugyanakkor csaknem 4 évvel tovább élhetnek, mint a zempléni vagy bodrogközi évfolyamtársaik.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.