Nem száraz a január egy ír kocsmában

Kuthi Áron

Kuthi Áron

2017. január 5., csütörtök 20:50

Nagyon viccesen kerülte meg egy Carlow megyei ír kocsma a Nagy-Britanniában és Írországban egyaránt terjedő – de egyáltalán nem az idehaza tavaly felkapott száraz novembert utánzó – száraz január kezdeményezést. Az alkoholfogyasztástól való egy hónapos tartózkodás tagadhatatlan kiesés a vendéglátóipar számára, viszont a Scraggs Alley-i pub nem akart kimaradni a kampányból, ezért leakciózta a száraz gint, a száraz martinit és

 
Fotó: Scraggs Alley Carlow / Facebook
 

a száraz fehér bort. A vicces utcai megállítótáblán szereplő italok viszont vörös posztónak számítanak most rengeteg ember számára, akik megfogadták, hogy egy hónapig tartózkodnak az ivászattól.

A szilveszteri költekezés, az újévi gyengélkedés után a pénztárcának és testünknek amúgy is jól jön az alkoholmentes életmód, hirdeti a mozgalom, merthogy gyorsan felismerte a piaci rést egy túlzott alkoholfogyasztás ellen fellépő, alkoholproblémákkal küzdő embereket segítő brit szervezet is. Az akciójukra feliratkozók az egyszerű alkoholmentesség megígérésén túl olyan fogadalmakat tehetnek, mint a fogyás, az energiagyűjtés, az egészségiállapot-javítás, a takarékoskodás, de akár pénzt is utalhatnak a félrefordítással viccesen hangzó Alkoholkonszern (Alcohol Concern = alkoholérintettség, alkoholaggály) számára. A civil szervezet szerint idén máris 113-an haltak meg az Egyesült Királyságban túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatosan.

A száraz január egyáltalán nem régi szokás a brit és a kelta szigeten sem, a hírek szerint először 2013-ban neveztek be rá az emberek. Tavalyelőtt 17 ezernél is többen tartották fontosnak megmutatni, hogy egy hónapig tartózkodni tudnak az alkoholtartalmú italoktól. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az ősi angolszász-kelta ellentétek a kampányban is tetten érhetők. Míg a brit állami támogatásban is részesülő Alcohol Concern szigorú böjtre hív fel, addig Walesben elég nagy médiabirodalommal rendelkező Media Wales egyik oldala, a Walesonline azzal dicsekedik, hogy a kelta bulifőváros, Cardiff hogyan fog mindebből kimaradni. A honlap felsorolásából kitűnik, a bárokban, kocsmákban, szórakozóhelyeken januárban is zavartalanul ihatunk féláron a kedvezményes időszakban, borkóstolókon vehetünk részt, a féláras óra dupla olyan hosszan tart, egy másik helyen pedig most nyílt meg a fűtött, félig nyitott sörsátor, amelynek az az előnye, hogy ott cigarettázni is lehet.

De aki tényleg komolyan veszi a hónapos fogadalmat, az is érezheti, hogy törődnek vele. Sok helyen kínálnak a szigeteken koktél helyett mocktailt, vagyis szójátékkal alkoholmentes viccitalt, ami a „csak nevetek az alkoholon e hónapban” érzést erősítheti a fogyasztójában.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.