Oltás: fellépnek az összeesküvés-elméletek ellen

kn

2014. április 29., kedd 11:02, frissítve: kedd 15:14

A védőoltások védelmében tart tudományos ülést kedden a Magyar Immunológiai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Budapesten, hogy az egyre terjedő tévhitek és összeesküvés-elméletek ellen a tudás és hiteles információ eszközével lépjenek fel – mondta el az MTI-nek Falus András immunológus-genetikus, akadémikus.

A legjobbnak látszó biológiai megelőzés az orvostudomány mai álláspontja szerint a védőoltás, ennek népszerűsítésére szenteljük az előadás-sorozatot – magyarázta az akadémikus. Hozzáétette: az ülés másik oka, hogy elképesztő összeesküvés-elméleteken alapuló híresztelések terjednek az interneten, a Magyar Immunológiai Társaság ezért elhatározta, hogy fellép ellenük.

„Gyakori vád, hogy a védőoltás egyszerűen üzlet, és amiben pénz van, az biztos nem tisztességes. Tudjuk azonban, hogy sokkal nagyobb a haszna annak a sok millió embernek, akinek az egészségét vagy az életét megmenti a megelőzés” – vélte a professzor.

Résen kell lenni, változik az oltási rend

Ismét felütötték a fejüket olyan veszélyes betegségek, mint a gyermekbénulás és a kanyaró. A jelenség szakértők szerint az oltásellenességen túl a felnőttkori oltási rend hiányának számlájára is írható. Ön tudta, hogy bizonyos oltásokat tízévente fel kell frissíteni?

 

Az enyhe tél miatt a tavaszi és nyári hónapokban fokozottan kell figyelniük a természetjáróknak a kullancsveszélyre. Az ország legérintettebb pontjai az Alpokalja, a Bakony, valamint Heves és Nógrád megye.

 

A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg; a hatályos rendelet a Magyar Közlöny idei 46. számában jelent meg.

 

Célzott szűrőprogramok indulnak országszerte annak érdekében, hogy a lakossághoz közelebb vigyék a megelőzést szolgáló vizsgálatokat – mondta az egészségügyért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

A magyar immunológia napja idén egybeesik a 2005 óta tartott európai védőoltási hét végével, ahol Európa minden országában a védőoltásokkal kapcsolatos rendezvényeket tartanak egy héten át: hangsúlyozzák a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát, és azt, hogy mennyire fontosak mind az egyén, mind a társadalom egészségének és jólétének megőrzésében – olvasható a rendezvénysorozat közleményében.

A keddi immunológianapon a nagyközönségnek szólnak az előadások, évek óta egész középiskolai osztályok érkeznek a napra, ahová idén is minden érdeklődőt várnak – mondta Falus András. Előadást hallhatnak arról, hogyan védenek az oltások, honnan jönnek az új járványok, és melyek az újonnan bevezetett humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás eredményei. Falus András elmondta: a HPV oksági összefüggésben áll a méhnyakrák kialakulásával és a védőoltással ez megelőzhető, ami hatalmas előrelépés. Magyarország oltási gyakorlata a kötelező védőoltások esetében tiszteletre méltó, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.

„Hazánk nemcsak ebben, hanem a kanyaró elleni átoltottság terén is élen jár, 1991 óta nem halt meg senki ebben a betegségben, és olyan iszonyú betegségek, mint a járványos gyermekbénulás, a himlő teljesen eltűntek, míg a mumpsz és rubeola megbetegedések száma – a védőoltásoknak hála – csökken. A rémhírek és tévhitek terjedéséhez az is hozzájárul, hogy olyan régen elmúltak a járványok, hogy az emberek elfelejtettek ettől tartani” – hívta fel a figyelmet a veszélyre az akadémikus.

Az oltás az immunrendszert „felkészíti”a valódi kórokozóra. Rendkívül ritkán, de előfordulhatnak mellékhatásai, ám minden gyógyszer, műtét esetében léteznek ilyenek. A védőoltások minden mellékhatása bejelentésköteles, minden esetet kivizsgálnak – fűzte hozzá.

„Indítunk egy Facebook-oldalt is, ahol nemcsak információt teszünk közzé, hanem vállaltuk, hogy minden felvetődő problémának konkrétan utána fogunk menni, érthetően válaszolunk. A védőoltás véd – ez lesz a napokon belül induló oldal neve. Minden állításunkat szakmai hivatkozásokkal támasztjuk alá, hogy bárki utánanézhessen” – mondta el Falus András.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.