Óriási átverésnek tartják a léböjtkúrát - Magyar Nemzet

Óriási átverésnek tartják a léböjtkúrát

2017. május 31., szerda 12:32, frissítve: szerda 15:29

A léböjtkúráknak több változata létezik, egyesek csak gyümölcslevet, mások csak zöldséglevet isznak, de akad, aki kizárólag teákat fogyaszt. Mindegyik hatalmas energiamegszorítással jár, és akár már egy nap után jelentkezhetnek a táplálékmegvonás tünetei. Ilyen a koncentrációs képesség romlása, szédülés, fejfájás. Erre azonban nem mindenki figyel oda – erről Sárga Diána dietetikus beszélt a Magyar Nemzetnek.

A szakember úgy véli, sokan azért kezdenek léböjtkúrába, mert azt remélik, hogy gyorsan és eredményesen tudnak fogyni. Az emberek többsége ugyanis türelmetlen, és nem a teljes életmódváltással akar eredményt elérni. Hiába az az egészségesebb a szervezet számára.

Erre a lustaságra egyébként manapság egész üzletág épült. Hiába ellenzik az orvosok, a léböjtkúrás italokat, méregtelenítő teákat vagy többhetes „elvonulásokat” kínáló cégek igen nagyot kaszálnak a gyors siker és a testi-lelki megtisztulás ígéretével.

A módszert sokan méregtelenítés miatt alkalmazzák, pedig Sárga Diána szerint erre semmi szükség, az egészséges szervezet ugyanis maga végzi el a méregtelenítést a vese, a máj és a bőr segítségével. Amire nincs szükségünk, azt ezek a szervek automatikusan kiválasztják. Így tehát semmiféle tudományos megalapozottságuk nincs a béltisztító, méregtelenítő kúráknak. Sőt akár veszélyesek is lehetnek. – Sokan 8-10 napon keresztül is képesek megvonni mindenfajta táplálékot, ami rendkívüli módon megviseli a szervezetet – mondta a szakember.

Hiába tapasztalják, hogy a léböjtkúra alatt a mindennapi feladataikat is nehezen látják el a magukat sanyargatók, ennek ellenére vannak, akik a végsőkig kitartanak, ezzel akár a kórházi kezelést is kockáztatva. Egy léböjtkúra alatt ugyanis a szervezetben található ásványi sók és nyomelemek szintje is kritikusra süllyedhet, s akár a máj és a vese is károsodhat.

Sárga Diána kitért arra is: a fogyókúra egyik fontos eleme a testmozgás, azonban ha valaki napokig nem visz be megfelelő energiát a szervezetébe, az nem lesz képes aktívan mozogni, teljesen kimerül. Tehát ezért sem célszerű a léböjtkúrát alkalmazni fogyókúraként. A hirtelen ledobott kilók pedig gyorsan visszakúsznak az emberre. A szervezet többszöri éhezés és energiamegszorítás után elkezd raktározni. Ennek következtében kialakul az úgynevezett jojóeffektus.

– Nagyon sokan keresnek meg azzal, hogy már több léböjtkúrát is végigcsináltak, de nem sikerült tartósan és eredményesen lefogyniuk, ezért úgy gondolták, ideje egy dietetikus segítségét kérni. Ilyenkor személyre szabott étrenddel és a megfelelő mozgásforma kiválasztásával igyekszem teljes életmódváltásra ösztönözni az érdeklődőket. A léböjtkúrát alapvetően nem támogatom, helyette inkább a hosszú távon is fenntartható egészséges táplálkozásra kell megtanítani az embereket. Ha valaki mégis nagyon ragaszkodik hozzá, 1–3 napnál hosszabban semmiképp nem javaslom. Ez az időtartam, amely egy egészséges ember számára még biztonságosan alkalmazható – fejtette ki Sárga Diána.

Ezzel szemben az interneten többhetes táborokat is hirdetnek. A sokak által ismert, kozmetikusból lett életmód-tanácsadó, Antal Vali például évek óta szervez 8–10 napos léböjttáborokat. Egy nyolcnapos, erdélyi tábor fejenként 120 ezer forintba kerül, egy tíznapos, hazai verzió már 159 ezer forint. Ennyit kell fizetnie annak, aki méregtelenítésnek álcázva éhezni szeretne, és közben még életmódtanácsokat is kap. A program leírásában ebéd és vacsora is szerepel, de mindkét tételt idézőjelbe tették. Tehát valószínűleg nem egy jó adag húslevest és paprikás csirkét kapnak a résztvevők, hanem maximum egy kis nyers zöldséget, gyümölcsöt. A honlapon arról is tájékoztatnak, hogy „szinte alig lép fel a böjtkrízis”. A szinte alig azért messze nem elég megnyugtató, és az sem derül ki, hogy pontosan milyen krízisről lehet ilyenkor beszélni.

Ám nem Antal Vali az egyetlen, aki lehetőséget látott a méregtelenítésben, a Dunakanyar Léböjtház például 110 ezer forintot kér kilencnapos kurzusáért, és több hotel is kínál már méregtelenítő táborokat.

A léböjtkúra veszélyességét eközben jól mutatja, hogy vannak, akik a daganatos betegeknek is ajánlják. A Breuss-féle koplalókúra azon az elven alapul, hogy a daganatos megbetegedéseket az általunk elfogyasztott táplálékok okozzák, és így a kialakult daganatot ki kell éheztetni. Az elmélet szerint a daganat szilárd ételből él, amit az ember magához vesz, ezért 42 napig csak zöldséglevet és gyógyteát lehet inni. Hatását persze semmi nem bizonyítja, és könnyen életveszélyes lehet egy legyengült, rákos beteg számára egy ilyen diéta.

Nemrég Zacher Gábor, az ország valószínűleg legismertebb toxikológusa is nyilatkozott a léböjtkúrákról. A TV2-nek arról beszélt: az összes méregtelenítő kúra átverés, és „ilyen baromsághoz” soha nem adná a nevét. Hangsúlyozta, „a méregtelenítés nem létezik”, mégis azzal hülyítik az embereket, hogy a sok méreganyag miatt, amit megeszünk, szükségünk van rá. Praxisa során a szakember is találkozott olyan betegekkel, akik épp egy ilyen kúra miatt kerültek kórházba. Zacher Gábor szerint akkor kell méregteleníteni, ha valaki például megitta a fagyállót, de indokolatlanul alkalmazva hihetetlenül veszélyes tud lenni egy ilyen kúra. Pszichés hatása lehet, de valódi haszna a szervezet számára nincs. Ellenben megerősítette, ez is hatalmas üzlet, amelyből sokan elég jól élnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.31.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.