Rekonstruálták a 170 éves sört

Újfajta íz a régmúltból, mely finom és rafinált

SZB

2014. november 14., péntek 08:05, frissítve: péntek 08:41

Egy 170 évvel ezelőtt készült sör receptjét rekonstruálta és magát a sört is elkészítette egy finn sörfőzde egy elsüllyedt hajóroncsban talált palackok alapján.

1840 körül a Balti-tengerben, az Aland-sziget közelében süllyedt el egy kereskedelmi hajó, amelynek roncsában búvárok több mint száz pezsgősüveg mellett öt dugóval lezárt sörösüvegre bukkantak 2010-ben. A Löweni Egyetem kutatói szerint a pezsgővel ellentétben a sörök már élvezhetetlenek voltak.

Belga és finn kémikusok, mikrobiológusok és sörfőzők ezután közösen dolgoztak a 170 évvel ezelőtti sör receptjének rekonstruálásán. Jan Wennström, a finn Stallhagen sörfőzde vezetője detektívmunkának nevezte az eredetileg a 19. század első felében fogyasztott sör elkészítését.

Az Espooban lévő VTT finn kutatóközpont szakértői arra a felfedezésre jutottak, hogy a sör minden valószínűség szerint Belgiumból származott. Belga kollégáik ezután hozzáfogtak, hogy rekonstruálják a pontos összetevőket és az elkészítés mikéntjét. „A legnagyobb kihívás annak meghatározása volt, milyen mikroorganizmusokat kell használnunk ehhez a sörfajtához” – hangoztatta Guido Aerts mikrobiológus.

A szakértők úgy vélik, hogy a hajóroncsban talált sör különlegességnek számíthatott az 1840-es években is: a gyakorlat szerint ugyanis a sört általában hordókban szállították, nem pedig dugóval lezárt üvegben. A régi recept szerint elkészített ital lényegesen édesebb, mint modern változatai, alkoholtartalma pedig 4,5 százalékos. A sörfőzde a történelmi sört Stallhagen 1843 névre keresztelte, leírása szerint „finom és rafinált”.

Az első palack sör 260 ezer forintért kelt el

Összesen 120 ezer üvegnyit töltöttek meg a sörrel, további ezer üveget kézzel készült csomagolásban dobnak piacra. A 19. század elején a sör luxuscikknek számított, és így van ez a különleges receptúra alapján készült itallal is: az első üveg egy árverésen 850 euróért (260 ezer forintért) kelt el. A különleges ital eladásából származó bevételt a sörfőzde közhasznú célokra, egyebek között a még víz alatt lévő hajóroncsok további kutatására és feltárására fordítja. „Biztosan vannak még más kincsek is azon kívül, ami most előkerült” – fogalmazott Wennström.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.