Ritka freskókat fedeztek fel

BL

2011. december 13., kedd 16:00

Egyedülálló, a 15. század közepéről származó freskókat fedeztek fel Karvina észak-morvaországi város templomában.

A festményeket a Szent Kereszt Felmagasztalása nevű templom falának 15 centiméter vastag gipszrétege alatt találták – mondta a cseh hírügynökségnek Andrea Cepla, a regionális örökségvédelmi intézet munkatársa. Tájékoztatása szerint a freskók az egyedüli ismert, és így a legrégebbi gótikus falfestmények Tescheni Szilézia cseh részén. „A freskóciklusok két szent életét mesélik el” – közölte. Az alkotásokon Szent Katalin és Szent Borbála megtérése látható, valamint a megkínzásuk és kivégzésük.

A Szent Katalin szenvedését megörökítő ciklus a legrégebbi falfestménysorozat, amely ebben a témában született Csehországban. „A ritka freskók felfedezése nem a puszta véletlen műve volt. Már korábban is feltételeztük, hogy gótikus festmények vannak a templomban. Egy tavaly végzett nyomozásunk pedig megerősítette az elgondolást” – tárta fel Cepla.

„Mindezektől függetlenül a képek témája és jó állapota meglepett bennünket” – jegyezte meg Daniel Vicha pap. Romana Balcarova restaurátor szerint a freskókat először a 16. században fedhették le gipsszel. A festmények letakarítása és helyreállítása jelenleg is tart. „Rekonstruálásukkor szigorú szabályokat kell betartani. Például nem pótolhatunk egy hiányzó fejet, mert ez nem engedélyezett gótikus festmények esetében” – húzta alá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.