Rövidebb pénteki munkaidővel javítanák a japánok magánéletét

MNO

2017. február 24., péntek 17:48, frissítve: péntek 17:58

Egyes japán vállalatoknál és kormányhivatalokban lerövidítették a pénteki munkaidőt, hogy javítsanak az alkalmazottak munkával és magánélettel töltött idejének egyensúlyán – írja az MTI.

A „prémiumpénteknek” nevezett napon, várhatóan minden hónap utolsó péntekén, hamarabb befejeződik a munka. A kormány arra biztatta a vállalatokat és a kormányhivatalokat, hogy e napon már délután háromkor engedjék haza a dolgozókat, hogy korábban kezdődjék számukra a hétvége.

A kezdeményezést Koike Juriko tokiói kormányzó vezetésével mintegy száz hivatali dolgozó ünnepelte pénteken háromkor a főváros üzleti negyedének egyik kávézójában. A politikusnő elmondta: nagyszerű lenne, ha a kezdeményezés változtatna azon, ahogy az emberek dolgoznak Japánban.

A prémiumpéntektől egyebek mellett a bárok, az éttermek, az üzletek és az utazási irodák is a forgalom fellendülését várják.

Japánban nem ritka, hogy európai fejjel elképzelhetetlenül sok túlórát kell teljesíteniük a munkavállalóknak, ami akár öngyilkossághoz is vezethet.

Szerencsés lenne, ha az így felszabadult időt ismerkedéssel töltenék, mert mint azt korábban megírtuk, a japán fiatalok hajlamosak nagy számban bezárkózni, aminek súlyos következményei lettek már eddig is a népességi adatokra, drasztikusan csökkent a házasságkötések száma is, és kiugróan sok az egyedülálló.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.