Sokkal halálosabb a rák, ha alternatív „gyógymódokhoz” nyúlunk

M.CS.

2017. augusztus 15., kedd 18:55, frissítve: szerda 07:13

Egy most publikált kutatás eredményei szerint drasztikusan csökkennek a daganatos betegek gyógyulási esélyei akkor, ha minden racionális érv dacára elutasítják a bevett terápiákat, és helyettük csodaszerekre bízzák az életüket.

A daganatos betegségekben szenvedők a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoport. Az életét féltő beteg és családtagjai bármilyen reménybe belekapaszkodnak, ilyenkor hajlamosak olyan irreális állításokat is elhinni, amelyeket különben azonnal elutasítanának. Nem csoda hát, hogy a rákos betegek jelentik a bizonyítatlan hatékonyságú (értsd: megtévesztő) csodaszereket kínáló vállalkozók fő célcsoportját. Pedig nem szabad a jól csengő ígéretek hatására elfordulnunk a tudományos terápiáktól, hogy homeopátiával, gyógynövényekkel, kézrátétellel és hasonlókkal próbálkozzunk, mert, mint egy új tanulmány kimutatta, utóbbi esetben két és félszer nagyobb az esélyünk a halálra, mintha (igazi) orvosunk tanácsait követjük.

A Yale Egyetem kutatói a 34 millió kórtörténetet tartalmazó amerikai országos rákadatbázis adatait fésülték át, miközben arra a kérdésre keresték a választ, hogy az alternatív „gyógymódok” hogyan hatnak a daganatos betegek túlélési esélyeire. A kutatásuk eredménye az amerikai országos rákkutató központ folyóiratában jelent meg (Journal of the National Cancer Institute). A megállapításaik, bár maguktól értetődők azok számára, akik tisztában vannak a tudományos kutatás és bizonyítás alapszabályaival, mégis megdöbbentőek.

Az adatbázisból 280 olyan rákbeteget választottak ki, akik lemondtak a konvencionális (bizonyítékokon alapuló) gyógykezelésekről, tehát a kemoterápiáról, a sugárkezelésről, a műtétről és a bizonyított hatékonyságú gyógyszerekről, és helyettük olyan beavatkozásokat választottak, mint a homeopátia és társai (bár a szerzők nem tudták azonosítani, hogy az egyes betegek pontosan milyen alternatív terápiákat választottak). E „kezelt” csoport mellé választottak kétszer ennyi (560) olyan beteget, akik hallgattak orvosaikra, és a bizonyított hatásosságú gyógymódokat fogadták el, tudósít az Independent.

Az összes vizsgált ráktípusnál átlagosan a tényleges (konvencionális) gyógykezelésben részesülő emberek 78,3 százaléka volt még életben a diagnózis után öt évvel is, ellenben az alternatív praktikákkal próbálkozók 54,7 százalékával. Ha külön-külön megnézzük a daganatok fajtáit, még ennél is drasztikusabb túléléscsökkenést tapasztalunk, dacára azon anekdotáknak, miszerint egyesek kizárólag gyógynövényfőzetek vagy trópusi gyümölcsök segítségével gyógyultak meg a rákból. A tüdőrákban szenvedők kétszer gyakrabban halnak bele a betegségbe, ha elutasítják a bizonyítékokon alapuló terápiákat az alternatív módszerek javára, a mellrák esetében viszont ötszörösére, a vastagbélráknál pedig négyszeresére nő a halál veszélye ebben az esetben.

Különösen súlyosnak tűnik az alternatív gyógymódok túlélési esélyeket csökkentő hatása, ha figyelembe vesszük, hogy ezeket gyakrabban választják a fiatalabb, jobban iskolázott, kevesebb egyéb betegségben szenvedő betegek. Nekik bizonyított hatásosságú gyógymód alkalmazása esetén nagyobb esélyük lenne a gyógyulásra. De átgondolatlan döntésükkel ezt az előnyt visszájára fordítják.

„Most már bizonyítékunk van arra, hogy a bizonyított rákterápiák helyett alkalmazott alternatív gyógymódok csökkentik a túlélési esélyeket – nyilatkozta az Independentnek a kutatás vezetője, Skyler Johnson, a Yale Egyetem terápiás radiológiai tanszékének munkatársa. Konklúzióként elmondható, hogy ha kedves az élete, minden rákbetegnek elsőrendű érdeke, hogy kövesse kezelőorvosa tanácsait, és fogadja el a tudomány évszázados eredményein alapuló, rengeteg tudós munkája nyomán kifejlesztett, bevett gyógymódokat.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.