Svájcban nem lehet élő homárt főzni

Molnár Csaba

Molnár Csaba

2018. január 13., szombat 18:42, frissítve: szombat 20:36

Mivel a rákoknak magasan fejlett idegrendszerük van, amely a kutatások szerint képes fájdalmat érzékelni, a svájci parlament betiltotta a homárok élve főzését és jég között tárolását.

Gordon Ramsey tévés szakács egyik műsorában a séftanoncokat oktatva azzal a magyarázattal dobta bele az élő homárt a lobogó vízbe, hogy ez a leghumánusabb módja megölésüknek. A svájci parlament azonban nem ért ezzel egyet, ezért törvényben tiltotta meg ezt a gyakorlatot. Ennek értelmében idén márciustól a homárokat és más rákokat főzés előtt más módon kell megölni – bár ennek mikéntjét nem részletezik.

A törvényt azon biológiai kutatások eredményeire alapozzák, melyek szerint a rákok idegrendszere képes a fájdalom érzékelésére. Például a remeterákok amint erős áramütést érzékelnek, azonnal kibújnak a rejtekhelyükként szolgáló kagylóhéjból. Emiatt nemcsak a megfőzésük módját szabályozták, de a szállításukét is. Ezentúl Svájcban nem lehet az élő rákokat jég között vagy jeges vízben szállítani, sem jég között kiállítani az elegáns éttermek pultjain, tudósít a CNN.

Ezzel a nemrég hozott olasz törvényt ültetik át a svájci joggyakorlatba. A zoológusok üdvözlik az új jogszabályt. Egyikük, Robert Elwood, a belfasti Queens Egyetem kutatója, rákszakértő így nyilatkozott: „Az adatok arra utalnak, hogy nagyon valószínű, hogy az állat főzés közben fájdalmat érez. Védjük az emlősöket és a madarakat, viszont alig védjük a tízlábú rákokat. Felmerül a kérdés: miért teszünk közöttük különbséget?”

Ugyanakkor a törvény továbbra sem tiltja a homárok ételként való elkészítését, mindössze a megölésük módját szabályozza. Elwood szerint ennek legemberségesebb módja, ha egy tapasztalt séf egy éles kést döf a homár fejébe, majd gyorsan lehúzza a kést teste középvonaláig. Így átvágja azokat az idegdúcokat, amelyek felelősek a fájdalomérzetért. Emellett léteznek már olyan eszközök, amelyeket speciálisan a homárok idegrendszerének pillanatok alatti szétroncsolására találtak ki.

Természetesen Svájc csak egyetlen ország, és a világ nagy részén továbbra is legális a homár élve főzése. Azt csak a jövő dönti el, hogy máshol fontosnak tartják-e a rákok jólétét, vagy az állatvédelmi szabályozás továbbra is jószerével csak a gerincesekre vonatkozik majd.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.