Svájcban nem lehet élő homárt főzni

2018. január 13., szombat 18:42, frissítve: szombat 20:36

Mivel a rákoknak magasan fejlett idegrendszerük van, amely a kutatások szerint képes fájdalmat érzékelni, a svájci parlament betiltotta a homárok élve főzését és jég között tárolását.

Gordon Ramsey tévés szakács egyik műsorában a séftanoncokat oktatva azzal a magyarázattal dobta bele az élő homárt a lobogó vízbe, hogy ez a leghumánusabb módja megölésüknek. A svájci parlament azonban nem ért ezzel egyet, ezért törvényben tiltotta meg ezt a gyakorlatot. Ennek értelmében idén márciustól a homárokat és más rákokat főzés előtt más módon kell megölni – bár ennek mikéntjét nem részletezik.

A törvényt azon biológiai kutatások eredményeire alapozzák, melyek szerint a rákok idegrendszere képes a fájdalom érzékelésére. Például a remeterákok amint erős áramütést érzékelnek, azonnal kibújnak a rejtekhelyükként szolgáló kagylóhéjból. Emiatt nemcsak a megfőzésük módját szabályozták, de a szállításukét is. Ezentúl Svájcban nem lehet az élő rákokat jég között vagy jeges vízben szállítani, sem jég között kiállítani az elegáns éttermek pultjain, tudósít a CNN.

Ezzel a nemrég hozott olasz törvényt ültetik át a svájci joggyakorlatba. A zoológusok üdvözlik az új jogszabályt. Egyikük, Robert Elwood, a belfasti Queens Egyetem kutatója, rákszakértő így nyilatkozott: „Az adatok arra utalnak, hogy nagyon valószínű, hogy az állat főzés közben fájdalmat érez. Védjük az emlősöket és a madarakat, viszont alig védjük a tízlábú rákokat. Felmerül a kérdés: miért teszünk közöttük különbséget?”

Ugyanakkor a törvény továbbra sem tiltja a homárok ételként való elkészítését, mindössze a megölésük módját szabályozza. Elwood szerint ennek legemberségesebb módja, ha egy tapasztalt séf egy éles kést döf a homár fejébe, majd gyorsan lehúzza a kést teste középvonaláig. Így átvágja azokat az idegdúcokat, amelyek felelősek a fájdalomérzetért. Emellett léteznek már olyan eszközök, amelyeket speciálisan a homárok idegrendszerének pillanatok alatti szétroncsolására találtak ki.

Természetesen Svájc csak egyetlen ország, és a világ nagy részén továbbra is legális a homár élve főzése. Azt csak a jövő dönti el, hogy máshol fontosnak tartják-e a rákok jólétét, vagy az állatvédelmi szabályozás továbbra is jószerével csak a gerincesekre vonatkozik majd.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.