Svájcban nem lehet élő homárt főzni

Molnár Csaba

Molnár Csaba

2018. január 13., szombat 18:42, frissítve: szombat 20:36

Mivel a rákoknak magasan fejlett idegrendszerük van, amely a kutatások szerint képes fájdalmat érzékelni, a svájci parlament betiltotta a homárok élve főzését és jég között tárolását.

Gordon Ramsey tévés szakács egyik műsorában a séftanoncokat oktatva azzal a magyarázattal dobta bele az élő homárt a lobogó vízbe, hogy ez a leghumánusabb módja megölésüknek. A svájci parlament azonban nem ért ezzel egyet, ezért törvényben tiltotta meg ezt a gyakorlatot. Ennek értelmében idén márciustól a homárokat és más rákokat főzés előtt más módon kell megölni – bár ennek mikéntjét nem részletezik.

A törvényt azon biológiai kutatások eredményeire alapozzák, melyek szerint a rákok idegrendszere képes a fájdalom érzékelésére. Például a remeterákok amint erős áramütést érzékelnek, azonnal kibújnak a rejtekhelyükként szolgáló kagylóhéjból. Emiatt nemcsak a megfőzésük módját szabályozták, de a szállításukét is. Ezentúl Svájcban nem lehet az élő rákokat jég között vagy jeges vízben szállítani, sem jég között kiállítani az elegáns éttermek pultjain, tudósít a CNN.

Ezzel a nemrég hozott olasz törvényt ültetik át a svájci joggyakorlatba. A zoológusok üdvözlik az új jogszabályt. Egyikük, Robert Elwood, a belfasti Queens Egyetem kutatója, rákszakértő így nyilatkozott: „Az adatok arra utalnak, hogy nagyon valószínű, hogy az állat főzés közben fájdalmat érez. Védjük az emlősöket és a madarakat, viszont alig védjük a tízlábú rákokat. Felmerül a kérdés: miért teszünk közöttük különbséget?”

Ugyanakkor a törvény továbbra sem tiltja a homárok ételként való elkészítését, mindössze a megölésük módját szabályozza. Elwood szerint ennek legemberségesebb módja, ha egy tapasztalt séf egy éles kést döf a homár fejébe, majd gyorsan lehúzza a kést teste középvonaláig. Így átvágja azokat az idegdúcokat, amelyek felelősek a fájdalomérzetért. Emellett léteznek már olyan eszközök, amelyeket speciálisan a homárok idegrendszerének pillanatok alatti szétroncsolására találtak ki.

Természetesen Svájc csak egyetlen ország, és a világ nagy részén továbbra is legális a homár élve főzése. Azt csak a jövő dönti el, hogy máshol fontosnak tartják-e a rákok jólétét, vagy az állatvédelmi szabályozás továbbra is jószerével csak a gerincesekre vonatkozik majd.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.