Szalmafürdő és fénysugárút

Velkei Tamás

Velkei Tamás

2016. december 23., péntek 21:48, frissítve: péntek 21:59

Budapesten már nem is egy karácsonyi vásárba látogathatnak el az ajándékot keresők, a város számos pontján található adventi rendezvény. Vidéken vagy a határ menti városokban viszont kevésbé zsúfolt rendezvényeket is találni, ahol különleges hangulat várja a látogatókat.

Ilyen például Szekszárd, amelynek felújított főterét, a Béla király teret igazi gyermekparadicsommá változtatták. A legkisebbek fából készült ügyességi játékokat próbálhatnak ki, a ringlispíl ülőkéje sem vasból, hanem vessző korából készült. A tér közepén szalmahegy várja a kicsiket, akik önfeledten fürdenek a jászolt imitáló szalmában.

A tér centrumában feldíszített, kivilágított fenyőfa áll, és a fényfüzérek a házikók tetőzetén is végigfutnak. A katolikus templom előtti téren felállított betlehem érdekessége, hogy fából faragott figurákat és szalmát használtak elkészítéséhez. A bódékban kézművesek kínálják cserép-, kerámia-, illatszer vagy viasztermékeiket, de kaphatók bőrdíszművek, szörpök, mézek, még eperbor is.

A tértől kissé távolabb egy igazi különlegességgel is várják a kicsiket, akik egy mesterséges szánkópályán csúszhatnak le. Természetesen Tolna megye székhelyén számos nevezetesség is várja a turistákat, így az említett főtéren a városháza, a megyeháza, valamint a közeli mézeskalács múzeum, és nem utolsósorban érdemes felkeresni a számos pincészet egyikét is.

Bátran mondhatjuk, hogy Eger belvárosa az utóbbi években újjászületett, így a település szíve, a Dobó tér is; a karácsonyi vásárt hagyományosan itt rendezik. A polgármesteri hivatallal szemközt sudár fenyőfa áll, mögötte egy hatalmas, fénylő csillagokkal díszített gömböt helyeztek, ami a szelfikészítők kedvenc témája, és amelybe akár le is ülhetünk. A vásárban ünnepi bögréből iható a forralt bor, a puncs vagy a tea. Ha visszaváltjuk a csuprot 100, ha megtartjuk akkor 250 forinttal járulhatunk hozzá egy nemes célhoz. Az összegyűlt pénzből ugyanis az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályát támogatják majd.

A megszokottnál előbb, már november közepén kinyitott Pozsonyban a karácsonyi vásár. A vásárosok piros-fehér csíkos tetejű fabódéi a Ferencesek terén, a Hviezdoslav téren és a Főtéren sorakoznak. A faházakban vásárolhatunk kézműves termékeket, kerámiát, kézzel készített karácsonyfadíszeket, fa-, üveg- és textiltermékeket. Megkóstolhatunk olyan hagyományos ételeket, mint a káposztaleves, a sült kolbász, és a látogatók előtt hús- és halételeket is készítenek. Az édesszájúak ostyát és mézeskalácsot vehetnek, hozzá forró grog, puncs és a karácsonyi méhsör kortyolható.

A karácsonyi hangulathoz ebben az éveben újdonságként „kívánságutcát” is kialakítottak. A szervezők azt tartják, hogy ha fenyőágakkal és fagyönggyel díszített utcácskában a párok megcsókolják egymást, örök szerelemre számíthatnak.

Sok magyar szót hallhat a vásári forgatagba csöppenő a határhoz közeli Nagyváradon is. A vásárnak mesebeli díszletet kölcsönöznek a közelmúlt hatalmas erőfeszítései nyomán megújult, Sebes Körös-parti Egyesülés tér épületei. A szecesszió gyöngyszeme, a Fekete Sas palota, az úgynevezett holdas templom, a görög katolikus püspöki palota és a Szent László katolikus templom közrefogta tér közepén egy hatalmas fenyő áll, amelynek csúcsára girlandok futnak. A látvány különösen sötétedés után megkapó, amikor a karácsonyfa és a girlandok is fényárba borulnak.

A vásárba fényalagutakon át térhetünk be, ahol egyébként még korcsolyázásra is lehetőség van. Remek élmény lehet a kivilágított belvárosban siklani, mintha csak a városligeti tavon karcolnánk a jeget a fényárba borult Vajdahunyadvár tövében. Gondoltak a legkisebbekre is: a tér középpontjában békebeli kort idéző körhinta várja a gyerekeket. Körülötte nemcsak a lovacskákon ülő gyermekeiket figyelő szülők állnak, hanem a látványban gyönyörködő felnőttek is. Természetesen innen sem hiányozhat a betlehem, a hatalmas építmény előtt egymás után készítik a fényképeket a vásározók.

A faházikókban találkozhatunk székely mézeskalácsossal, akinél már pár száz forintnak megfelelő összegért is vásárolhatunk portékájából. Pár méterrel távolabb román pásztorszűrt viselő gyógyfű- és pálinkaárussal alkudhatunk, mellette sonka, szalámi és egyéb füstölt finomságok, kissé távolabb népi motívumokkal díszített kelmék csalogatnak. A faházak tetejét lámpafüzérek kötik össze, pazar fénysugárutat hozva létre.

Ha a Sebes-Körös partján végigsétálunk, negyedóra alatt elérhetjük a váradi erődöt, amelynek belső várát több millió euróból újították fel a közelmúltban. A várudvaron ugyancsak felállítottak kis faházakat, ezekben, valamint a várfal tövében nyitott üzletekben kedvére vásárolgathat a turista. Eközben a színpadon reneszánsz énekek, karácsonyi dalok szólnak, igazán autentikussá avatva az adventi készülődést. Visszasétálva a Szent László hídig, érdemes azon átkelni és a színház előtti téren sétálni kicsit, ahol ugyancsak ünnepi fénybe öltöztették a fákat, bokrokat, mögöttük megkapó látványt nyújtanak a felújított, kivilágított épületek.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.