A világvége helyett száműzik a Coca-Colát

Tóth Loretta

2012. augusztus 9., csütörtök 15:31

Világvége helyett a Coca-Cola világmárka száműzésére és a termék által szimbolizált kapitalizmustól való búcsúzásra készül a bolíviai kormány 2012. december 21-én, a maja kalendárium utolsó napján.

A bolíviai kormány a világ egyik legismertebb cégét, a Coca-Colát készül száműzni országából, a világmárka „kitoloncolásának” pontos dátumát ráadásul a maja naptár utolsó dátumával – bizonyos elképzelések szerint a világ végével – egy napra tervezik.

A kormány döntése sokak számára kikövetkeztethető volt, ugyanis David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter egy júliusi felszólalása során rejtélyesen megjegyezte, hogy „a 2012. december 21-i dátum az egoizmus, a megosztottság és a Coca-Cola végét, valamint a mocochinche (a halászok itala) kezdetét jelenti”. Ez az elhatározás szoros összefüggésben van a maja naptár lezárulásával, amikor is egyúttal a kapitalizmus végét és az „élet kultúrájának” kezdetét ünnepli a bolíviai nép – magyarázta a külügyminiszter. Kifejtette azt is, hogy a világvége megjóslásáról elhíresült naptár igazából csak egy nehéz korszak végét, és egy új, jobb jövő kezdetét jelöli.

A miniszter változásokat sejtető beszédéből sokan kikövetkeztették, hogy a kapitalizmustól való búcsúzás mellett a Coca-Cola betiltására is célozgat, annak ellenére, hogy a kormány kezdetben nem reagált a külügyminiszter rövid nyilatkozatára magyarázatot váró kérdésekre.

Nem sokkal később azonban Consuelo Ponce, a külügyminiszter szóvivője megerősítette az elképzeléseket, melyek szerint a Coca-Cola „bolíviai karrierjének” vége, ez ugyanis a múlt lezárását jelképező szimbolikus eszköz David Chonquehuanca számára.

A Coca-Cola Company egyelőre nem kívánta kommentálni a szituációt.

Forrás: www.lemonde.fr

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.