Több előnye, mint hátránya van a biciklizésnek a férfiak számára

MN

2018. január 15., hétfő 09:57, frissítve: hétfő 11:09

Egy új kutatás megnyugtathatja azokat biciklizni kedvelő férfiakat, akik a korábbi információk alapján szexuális és húgyúti egészségük miatt aggódtak – írja a BBC. A friss eredmények ugyanis az igazolják, „az előnyök számosabbak a hátrányoknál”. Mint a kutatók megjegyzik, érdemes például kerékpárral munkába járni, mivel az a „felére csökkenti a rák kockázatát”.

Vital.hu részletezése szerint a kutatásban 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó vett részt, adataikat kérdőívvel vették fel, amelyekben szexuális és húgyúti egészségükről adtak információt a résztvevők. A három sportág hódolói között nem mutatkozott jelentősebb eltérés a vizsgált területen, noha néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre. Szignifikáns különbség abban sem mutatkozott, hogy a sportolók hobbiszinten vagy annál aktívabban hajtják-e a pedált.

A Journal of Urology szaklap új számában megjelent tanulmány szerzői azt írják, hogy az előzetes kutatásokban nem vettek részt kontrollcsoportok, valamint a jelentkezők száma is elmaradt a legújabb felmérésben olvashatótól.

„A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja. Az egészségi előnyök, amelyeket a biciklisek élveznek, messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat” – emelte ki Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem urológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az is kiderült, hogy a kerékpárosoknak statisztikailag szignifikánsan nagyobb volt az esélyük a nemi szerv zsibbadására. Ennek kiküszöbölésére ajánlják, hogy a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában álljanak, ezzel a panasz kockázata jelentősen csökkenthető. A további kutatások azt célozzák, hogy az előbbi típusú zsibbadás eredményezhet-e későbbi egészségi problémákat.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.