Több előnye, mint hátránya van a biciklizésnek a férfiak számára

MN

2018. január 15., hétfő 09:57, frissítve: hétfő 11:09

Egy új kutatás megnyugtathatja azokat biciklizni kedvelő férfiakat, akik a korábbi információk alapján szexuális és húgyúti egészségük miatt aggódtak – írja a BBC. A friss eredmények ugyanis az igazolják, „az előnyök számosabbak a hátrányoknál”. Mint a kutatók megjegyzik, érdemes például kerékpárral munkába járni, mivel az a „felére csökkenti a rák kockázatát”.

Vital.hu részletezése szerint a kutatásban 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó vett részt, adataikat kérdőívvel vették fel, amelyekben szexuális és húgyúti egészségükről adtak információt a résztvevők. A három sportág hódolói között nem mutatkozott jelentősebb eltérés a vizsgált területen, noha néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre. Szignifikáns különbség abban sem mutatkozott, hogy a sportolók hobbiszinten vagy annál aktívabban hajtják-e a pedált.

A Journal of Urology szaklap új számában megjelent tanulmány szerzői azt írják, hogy az előzetes kutatásokban nem vettek részt kontrollcsoportok, valamint a jelentkezők száma is elmaradt a legújabb felmérésben olvashatótól.

„A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja. Az egészségi előnyök, amelyeket a biciklisek élveznek, messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat” – emelte ki Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem urológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az is kiderült, hogy a kerékpárosoknak statisztikailag szignifikánsan nagyobb volt az esélyük a nemi szerv zsibbadására. Ennek kiküszöbölésére ajánlják, hogy a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában álljanak, ezzel a panasz kockázata jelentősen csökkenthető. A további kutatások azt célozzák, hogy az előbbi típusú zsibbadás eredményezhet-e későbbi egészségi problémákat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.