Ünnepek előtt fellángol az adományozó kedv

2017. december 7., csütörtök 19:29, frissítve: péntek 07:57

Bár adományokra egész évben szükség lenne, sokaknak leginkább ilyenkor, karácsony közeledtével jut eszébe, hogy segítsenek rászoruló embertársainkon. Évről évre sok új civil kezdeményezés is indul a különböző településeken, aki azonban adakozni szeretne, annak általában az elsők közt jut eszébe a Máltai Szeretetszolgálat. Nem véletlenül, hiszen a szervezet fennállásának majd három évtizede alatt meglehetősen széles körben épített ki segítő tevékenységet.

– Idén huszonegyedik alkalommal rendezzük meg Adni öröm elnevezésű akciónkat a Spar üzletlánccal közösen – mondta el lapunknak Romhányi Tamás. A Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője hozzátette: december 14-től Ajkától Zalaegerszegig az ország egész területén 165 Sparban közel 3500 máltai önkéntes várja az adományozókat az üzletek nyitvatartási idejében. Az önkéntesek megszólítják a betérő vásárlókat, és arra buzdítják őket, hogy ha tehetik, vegyenek tartós élelmiszert a rászorulóknak.

– Tavaly 288 ezer kilogramm tartós élelmiszert gyűjtöttünk így össze, ez több mint 33 ezer adománycsomag elkészítésére volt elég. Idén is arra törekszünk, hogy még karácsony előtt eljuttassuk az ajándékokat a rászoruló családoknak és a hajléktalan embereknek.

A természetbeni adományok azonban nem minden esetben jelentenek megoldást. Mint minden nagy karitatív szervezetnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak is van adományvonala.

– Hosszú távon szociális diagnózis alapján próbáljuk segíteni a szorult helyzetbe jutókat, ez pedig természetbeni adományokkal már nem megoldható. Ha például valaki munkát kap, támogatni tudjuk azzal, hogy BKV-bérletet veszünk neki, ezért mindenkitől azt kérjük, ha teheti, bármilyen csekély mértékben, de készpénzzel is segítse munkánkat. A 1350-es szám hívásával hívásonként 250 forinttal lehet támogatni tevékenységüket, de online átutalással célzottan is támogathatók bizonyos programjaink, akinek pedig nincs online hozzáférése, annak kérésére csekket küldünk – mondta el Romhányi Tamás, és hozzátette: egyébként több mint háromszáz intézményük mindegyike fogad adományokat országszerte, elsősorban ruhaneműt és tartós élelmiszert.

– A természetbeni adományokat hozó személyektől, munkahelyi közösségektől azt kérjük, hogy olyan dolgokat hozzanak, ami méltó arra, hogy továbbadjuk. Nincs ugyanis kapacitásunk arra, hogy szakadt ruhadarabokat megvarrjunk, piszkos ruhaneműket kimossunk, a megajándékozottakat viszont megtiszteljük azzal, hogy csak jó állapotban lévő, használható dolgokat adunk nekik – fogalmazott Romhányi Tamás.

Segíteni csak jól szabad, vallják a máltaisok, ennek pedig a legcélravezetőbb eszköze a készpénz.

Hasonlóképp gondolhatja az Ökumenikus Segélyszervezet is, amely idén is meghirdette szeretet.éhség elnevezésű országos pénzadománygyűjtő kampányát, amelynek jelképe, a tört mézeskalácsszív évek óta több százezer ember számára jelent egyet a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. A segélyszervezet évente átlagosan kétmilliárd forint értékben közvetít adományokat a rászorulóknak.

Az Age of Hope Alapítvány a Budapest Bike Maffia partnereként a mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeken kíván segíteni országos kampányával. Kezdeményezésüket önkéntesként és adományokkal is lehet támogatni. Játékokat, tartós élelmiszert, babaápolási kellékeket, vitaminokat, láz- és fájdalomcsillapítókat, édességeket, tisztálkodó- és tisztítószereket, iskolai felszereléseket, cipősdobozba csomagolt ajándékokat fogadnak Budapesten a Vasas Pasaréti Sportcentrum, a Neuga Motors, a Láthatatlan kiállítás és az Euro Mini Storage recepcióján. Az ajándékok célba juttatásához anyagi támogatást is szívesen fogadnak a Remény Kora Gyermekvédelmi Alapítvány számlájára. További információt a hello@ageofhope.hu címről kérhetnek az érdeklődők.

Néhány éve indult és mára stabil segítő közösséggé duzzadt azoknak a civileknek a társasága, akik gyakorlatilag örökbe fogadtak egy teljes faluközösséget. A körülbelül tízfős kemény maghoz, amely havi rendszerességgel visz adományokat Tarnabodra, időszakosan többek is csatlakoznak a „Tarnabod és mi” elnevezésű Facebook-oldalon. Szemere Katalin, a közösség egyik alapítója arról számolt be lapunknak, hogy főként tartós élelmiszert, gyerekruhákat, gyerekjátékokat, tanszereket visznek a Heves megyei településre, amelynek lakóira havonta egyszer főznek is.

– Az elmúlt évek legfőbb tanulsága az volt számomra, hogy nagyon sok segítőkész ember van, és szerencsére sokan meg is találnak minket – mondta az önkéntes, aki úgy fogalmazott, ennek ellenére nem könnyű összegyűjteni azt az összeget, amelyből a tarnabodiakra rendszeresen főző Balogh Dániel és a mellette dolgozó szakácscsapat el tudja készíteni azt a több mint 500 adag ételt négy üstben, amellyel jóllakathatják a hó végére időzített látogatásaik alkalmával a 150 támogatott családot, amelyben hozzávetőlegesen 250 gyerek él.

– A fő probléma az, hogy nagyon kevés a munkalehetőség a környéken, és a sok gyerek mellett általában csak a családfőnek van lehetősége elmenni munkába, így a hó végére nagyon jól jön a támogatás, amit nyújtani tudunk – mondta el Szemere Katalin, aki kiemeli, a falu oktatási intézményeit működtető Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival közösen dolgoznak a tarnabodiak érdekeiért.

A csapat munkáját segítő civilek rengeteg módon adakoznak. A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban például a minap jótékonysági főzést rendeztek Janklovics Péter és Vinnai András közreműködésével, és a show bevételét a Tarnabod és mi közösség projektjeinek javára ajánlották fel, de van olyan minisztérium is, ahol az éves rendes jótékonysági süteményvásár bevételét ajándékozzák a közösségnek. Sőt, külön a csapat munkájának támogatására hoztak létre nemrég egy oldalt, amelyen olyan értékes tárgyak kerülnek kalapács alá, mint például egy On Air lámpa a Jazzy és Klasszik műsorvezetőinek aláírásával vagy a Rapülők gyémántlemeze.

– A debreceni csoportunk alkalmanként 250 muffint süt a falubeli gyerekeknek, és olyan is előfordult, hogy egy budaörsi családi pékségtől ajándékba kaptuk meg azt a 70 kiló kenyeret, amely egy étkeztetéshez szükséges. Az ajándékozó házaspár tagjai azt mondták, ők ezzel a felajánlással kívánnak örömet szerezni egymásnak karácsonyra – mesélte lapunknak Szemere Katalin.

Aki a civil kezdeményezést pénzadománnyal szeretné támogatni, szerencsére megteheti a gyerekéhezés felszámolására létrejött civil csoport, a Nemzeti Minimum Alapítványa jóvoltából, amely egy alszámlát hozott létre erre a célra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.05.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.