Webkamerán nézhető a hatalmas vízesés

tt

2012. május 16., szerda 17:10, frissítve: szerda 17:15

Élőben közvetítik az interneten a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park leghíresebb látványosságai közé tartozó, 739 méteres vízesés mindennapjait.

Az érdeklődők hétfő óta gyönyörködhetnek Észak-Amerika legmagasabb vízesésének lenyűgöző látványában. A sebes internetkapcsolatnak köszönhetően a felhasználók harminc másodpercenként kapnak friss, kiváló minőségű képet a gránitóriás falán végigzúduló víztömegről.

„Ez nagyszerű módja annak, hogy megmutassuk az embereknek, miről is szól ez a park és ezáltal felkeltsük az érdeklődésüket” – mondta Michael Tollefson, a kamerát felállító Yosemite Conservancy nevű nonprofit szervezet vezetője. A parknak nem ez az első webkamerája: a Yosemite-vízesés mellett az internetezők a Half Dome nevű gránitóriást, valamint a szinte tökéletesen függőleges El Capitant is megcsodálhatják a világháló segítségével. A vízesésre irányított kamerával ellentétben a különböző nemzeti parkokban felállított webkamerák nem csupán a szórakoztatást és a látogatók becsalogatását szolgálják. Az egyes természeti szépségek bemutatása mellett a készülékek gyakran a levegőminőséget is ellenőrzik, vagy éppen az időjárási feltételeken, útviszonyokon tartják a fél szemüket.

Többségük alacsony felbontású képeket készít és nagyon távol eső területeken működik, így csak ritkán közvetítenek friss felvételeket, ha pedig tönkremennek, gyakran hetekbe telik, mire újra üzembe helyezik őket. A szintén kaliforniai Sequoia Kings Canyon nemzeti parkban felállított webkamera például egyetlen tölgyfáról közvetít képeket, hogy a diákok tanulmányozni tudják a növény életciklusát.

Az egyik legnépszerűbb közvetítés pedig az alaszkai Denali Nemzeti és Természetvédelmi Park lejtőjén csúszkáló kutyakölyköket megörökítő kamera volt, amelyet idén májusban újra üzembe helyeznek. A Yosemite Nemzeti Park kameráit külön ember felügyeli, akinek még a hideg téli időben is gondoskodnia kell a készülékek hibátlan működéséről. „A célunk, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését a park iránt és egyúttal növeljük a terület védelme, illetve megőrzése iránti elkötelezettségüket” – húzta alá Tollefson.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.