Ellenük indul a legtöbb felszámolási eljárás Pest megyében

WL

2012. február 14., kedd 20:30

Pest megyében elsősorban a tőkeszegény kis- és középvállalkozások, azon belül főként az építőipari cégek ellen indul a legtöbb felszámolási eljárás – tájékoztatta a Budapest Környéki Törvényszék felszámolási csoportjának vezetője kedden az MTI-t.

Mizerák Judit közlése szerint tavaly 3450 felszámolási eljárást kezdeményeztek a megyében, jelenleg több mint 4600 ilyen üggyel foglalkoznak a törvényszéken. A térség körülbelül 85 ezer gazdasági társasága közül jellemzően a tőkeszegény, kis létszámot foglalkoztató vállalkozások kerülnek bajba, de több, jelentős tőkével rendelkező építőipari cég is küzd a talpon maradásért – tette hozzá a csoportvezető.

Pest megyében az állami, illetve önkormányzati kifizetések nehézkessége miatt az építőipar a legveszélyeztetettebb ágazat; e cégek anyagi helyzetére jellemző, hogy a hitelezők már néhány tízezer forintért is felszámolási eljárást kezdeményeznek – magyarázta Mizerák Judit.

A múlt év végén megújult csődtörvény (amely szerint csak 200 ezer forint fölötti tartozás esetén indítható felszámolási eljárás) enyhítheti a bírák munkaterheit, azonban az idén márciusban, majd a nyár folyamán hatályba lépő módosítások csak az informatikai fejlesztések után gyorsíthatják az ügymenetet – mondta a felszámolási bírák véleményét tolmácsolva a csoportvezető.

Az új szabályozás miatt egy ideig mindenképpen szaporodnak a bírák adminisztrációs, ellenőrzési, illetve adategyeztetési teendői, így lassulhatnak az eljárások – mondta a Budapest Környéki Törvényszék felszámolási csoportjának vezetője.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.