Kedvezően változnak majd a fegyvertartás szabályai + Kép

2012. február 2., csütörtök 03:19

Több ponton is változhatnak az idén a fegyvertartásra vonatkozó szabályok. A módosítás elsősorban a bürokráciát csökkenti majd. A leglényegesebb újításokat Székely Istvánnal, a vadászkamara és a vadászati védegylet jogi képviselőjével tekintettük át.

Tavasszal változhatnak a fegyvertartás szabályai; a hatályos, sokat kritizált norma szövege számos ponton megújulhat: csökkenhet a bürokrácia, az előírásokat az élethez igazíthatják – értesült a Magyar Nemzet Székely Istvántól, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és a vadászati védegylet jogi képviselőjétől. A szakember elmondta, hogy a Belügyminisztériummal (BM) folytatott hosszú egyeztetés végén olyan javaslat kerül az Országgyűlés elé, amely nemcsak a vadászok, hanem a sportolók érdekeit is szem előtt tartja, ám mindeközben nem érinti a tartási engedély megszerzésének szigorú feltételeit.

Fegyvert a tokba, majd a csomagtartóba. Ezentúl vadászat előtt vagy után nem kell mindenhová magukkal vinniük a vadászoknak a fegyverüket, elegendő, ha az a lezárt autóban marad.
Fegyvert a tokba, majd a csomagtartóba. Ezentúl vadászat előtt vagy után nem kell mindenhová magukkal vinniük a vadászoknak a fegyverüket, elegendő, ha az a lezárt autóban marad.
Fotó: Tóth Tibor / Magyar Nemze

Székely István emlékeztetett, hogy a hatályos törvényt elfogadása pillanatától kezdve számos támadás érte megalapozatlan és feleslegesen bürokratikus rendelkezései miatt. Ezek feloldására – más szervezetek mellett – az OMVK és a védegylet több javaslatot is letett az akkori belügyi tárca, majd később az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vezetői elé, de sem ők, sem más a szocialista–liberális kabinetekből érdemben nem foglalkozott az üggyel. A 2010-es választások után az új polgári kormány viszont nyitottabbnak bizonyult, és nemcsak meghallgatta a véleményeket, hanem tavaly érdemi tárgyalásba is kezdett az érdekeltekkel.

Ennek eredményeként született meg a mostani tervezet, amelyben a BM tájékoztatása szerint a változások egyik lényeges eleme az úgynevezett megszerzési engedély eltörlése. Ez azt jelenti, hogy a módosítás nyomán a fegyver tartásához szükséges hatósági engedéllyel már rendelkező személyek újabb külön engedély nélkül vásárolhatnának további lőfegyvereket. Székely István szerint ez azért üdvözlésre méltó változtatás, mert időt és pénzt spórol meg a fegyvertartóknak, illetve egyszerűsíti az érintett rendőrhatóságok eljárását is.

– A jelenlegi gyakorlat az, hogy ha valaki, akinek amúgy már van fegyvertartási engedélye, venni szeretne egy újabb vadászpuskát, akkor előbb be kell mennie a rendőrségre, ott meg kell vennie egy nyomtatványt, amit aztán felad a bűnügyi nyilvántartó címére. Az onnan érkezett válasszal ismét a rendőrséghez kell fordulni, ahol engedélyezik az újabb fegyver bejegyzését, majd miután megvette az illető a kívánt darabot, azzal még egyszer bemegy a kapitányságra, hogy ott bejegyezzék az engedélyébe a puska adatait – magyarázta az OMVK jogásza.

Székely István hozzátette: ez a hosszadalmas procedúra teljesen felesleges, mivel a rendőrségnek évente ellenőriznie kell, hogy a fegyvertartásra jogosultak nem követtek-e el valamit, ami miatt az engedélyüket be kell vonni. A hatóság ráadásul hivatalból egyetlen gombnyomással hozzáférhet a bűnügyi és a szabálysértési nyilvántartó adataihoz, ezért nem indokolt, hogy a kérelmező külön levelezzen a hivatallal – jegyezte meg a szakember.

Ehhez hasonlóan egyszerűsödnének az adatigazolás szabályai, illetve bevezetnék a visszavonásig érvényes engedélyt – ismeretes ugyanis, hogy jelenleg a hatósági jogosítványokat ötévente meg kell újítani, és ilyenkor az új fegyver vásárlásánál bemutatottakhoz hasonló utat kell bejárnia az érintettnek. Felújíthatják továbbá azt a korábban eltörölt gyakorlatot, hogy a rendőrségnek azonnal értesítenie kell az illetékes vadászati hatóságot, ha valakinek a fegyvertartási engedélyét elvették, és emiatt a vadászati hatóságnak be kell vonnia az illető vadászjegyét.

Említésre méltó változás lehet a házilagos, szigorúan nem kereskedelmi célú lőszerszerelés és -újratöltés engedélyezése is. Székely István úgy vélte, hogy ez régi adóssága a törvényhozónak, hiszen a világ számos országában lehetőségük van arra a vadászoknak, a sportolóknak, hogy saját igényeik szerinti lőszert készítsenek maguknak. A kormány javaslata természetesen csak azokra vonatkozna, akik egy tanfolyamon elsajátítják a szükséges szaktudást, majd abból hatósági vizsgát tettek, és rendelkeznek a megfelelő felszereléssel is – hangsúlyozta a jogász.

Végezetül a fegyverek szállítására és tárolására érdemes még kitérni, hiszen ezekben a kérdésekben is a mostanitól eltérő szabályozás várható. Eddig biztonsági záras lemezszekrényben kellett tartani a lőfegyvert. Mivel azonban a sokéves tapasztalat alapján megállapítható, hogy ezek a cseppet sem esztétikus dobozok nem jelentenek nagyobb védelmet a betörőktől, mint más ellenálló anyagból készült tárlók, ezért a jövőben megengednék a fegyverek elhelyezését például biztonsági zárral csukható, külső erőhatásnak ellenálló fából készült szekrényben is.

Ami pedig a szállítást illeti, a normák módosítása után már nem számítana szabályszegésnek az, ha a fegyver nincs mindig tulajdonosa szeme előtt. Ma ugyanis, ha egy vadász vagy sportoló, ha megállt a kocsijával a benzinkúton, s ott meg akart inni egy kávét, az előírások értelmében lőfegyverét mindenhová magával kell vinnie, mert nem kerülhetett ki a közvetlen felügyelete alól. A törvénytervezet elfogadása és az új kormányrendelet kiadása után azonban a lezárt csomagtartóban is maradhatnak a fegyverek – magyarázta az OMVK és a védegylet jogásza.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.