Megváltozott a fegyvertörvény

Nagy Áron

2012. március 8., csütörtök 21:46, frissítve: csütörtök 21:53

Több szempontból egyszerűbb és életszerűbb lett a fegyvertartás a vonatkozó törvény és végrehajtási rendeletének módosításával. Az alábbiakban az fontosabb változtatásokat tekintjük át, de szót ejtünk arról is, hogy az új büntető törvénykönyvben önálló tényállás lenne az orvvadászat.

Komolyabb ellenállás nélkül fogadta el március elején az Országgyűlés a fegyvertörvény módosítását. A jogszabály számos ponton megváltozott, s támogatói szerint ezzel a normát sikerült az élethez és a nemzetközi gyakorlathoz igazítani. Emlékezetes, hogy az eredeti, 2004-ben hatályba lépett törvényt az első perctől számtalan kritika érte a vadászok és sportolók részéről. Az érintettek többször kezdeményeztek egyeztetést a szocialista-liberális kormányzattal, de egyes elmondások szerint érdemi tárgyalásra csak a polgári kabinet 2010-es beiktatása után nyílt lehetőség.

A jogszabály új elemei közül érdemes megemlíteni a házilagos lőszerszerelés és újratöltés lehetőségének bevezetését, amelyet azonban egy tanfolyam elvégzéséhez kötnek, s nem űzhető haszonszerzési célzattal. Kiemelendő az is, hogy egyszerűsödik az új fegyver vásárlása, mivel megszűnik az a feleslegesen bürokratikus rendelkezés, hogy ha valakinek már van tartási engedélye, csak a rendőrségtől előzetesen kikért megszerzési engedély birtokában vásárolhat például egy újabb vadászpuskát. A jövőben a vásárlónak mindössze annyi dolga lesz, hogy az új fegyverével bemenjen a hatósághoz, s ott az engedélyébe bevezettesse annak adatait.

Változik a Btk. is

Az új büntető törvénykönyv önálló bűncselekményként nevesíti majd az orvvadászatot – tudta meg a Magyar Nemzet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól. A tárca a lap kérdésére közölte, terveik szerint a jogszabály 271. §-ának (1) bekezdése a klasszikus orvvadászatot legfeljebb 2 évvel rendelné büntetni, amennyiben a vad elejtése még nem történt meg, de a magatartás egyértelműen erre irányult. Az a) pont az úgynevezett külső orvvadászatot szankcionálná, vagyis azt, amikor az orvvadászatot nem vadász követi el. A b) pont pedig a belső orvvadászatról szól. Ebbe a körbe azok tartoznak, akik vadászok, de a vadat idegen területen próbálják elejteni. Ha a vad elejtése megtörténik, akkor a büntetési tétel 3 évre emelkedne. A törvény (2) és (3) bekezdése a tényállás minősített eseteit – például a tiltott eszközzel, vagy időszakban folytatott vadászatot – tartalmazná, s rendelné 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetni. Bűnszervezetben történő elkövetés esetén a büntetési tételek duplájukra (4, illetve 6. évre) emelkednének.

Megújultak a norma bűncselekmények, illetve szabálysértések elkövetőire vonatkozó szakaszai is, továbbá a módosított törvény kötelező jelleggel mondja ki azt, hogy a fegyvertartási engedély visszavonása esetén a rendőrségnek értesítenie kell a vadászati hatóságot ezen határozatáról.

Jutott az újításokból a törvény végrehajtási rendeletébe is. Ilyen például, hogy a sportlövők számára egyszerűsödött a lövészethez használt fegyverek tartása, eltörölték azok mennyiségére vonatkozó számbeli korlátozást. De az is, hogy a hivatásos vadászok a vadászterületen feladataik ellátása közben lőfegyverüket szállíthatják úgy, hogy az nincs szétszedve és tokban elhelyezve az autójukban. Szintén a tárolásra vonatkozó lényeges módosulás, hogy a hatálybalépés után a lőfegyverek otthoni tárolása nem kizárólag lemezszekrényben, hanem a külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott bármilyen egyéb szekrényben is lehetséges.

Szintén a tárolás egyszerűsödik azzal a rendelkezéssel, amely szerint a fegyver tartására jogosult az otthonán kívül üdülőjében, nyaralójában, vagy egyéb olyan helyen is tárolhatja fegyvereit ottléte alatt, amelyeket rendszeresen, vagy időszakonként visszatérően felkeres. A szállításban pedig az jelent majd további könnyítést, hogy a gépkocsi lezárt csomagtartójában lehet hagyni a fegyvert például tankoláskor, amikor a tartásra jogosultak ideiglenesen elhagyják az autót. Végezetül érdemes még megemlíteni azt is, hogy a lőfegyvertartási engedélyek a jelenlegi ötéves időtartam helyett az új szabályok szerint visszavonásig hatályosak lesznek.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.