Bocuse d’Or: ezeket az ételeket főzi a magyar csapat

MNO

2017. január 24., kedd 11:11, frissítve: csütörtök 07:16

A döntős csapatok, köztük Széll Tamás és a magyar csapat piaci bevásárlásával vette kezdetét hétfőn a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntője, amelyet interneten is követhetnek a szurkolók és az érdeklődők.

A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat a piacon, ahol hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak. A magyar csapat kosarába többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, mogyoróhagyma, sárgarépa és csicsóka került. A piacra évek óta a környékbeli őstermelők szállítják a zöldségeket. Több mint 140-féle zöldség kapott helyet a polcokon, köztük számos, kimondottan az itteni régió kedvence – tájékoztatta a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az MTI-t.

A nemzetközi szakácsversenyen a hétfő, szerda és péntek az előkészületek napja, a kedd, csütörtök és szombat pedig a versenyeké, amikor a 24 csapat időre főz. A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt – mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.

A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, valamint a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.

Intenzív tréning

A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni. Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat megnyert. Széll Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt. A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember, designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.

A döntőn kedden 9 óra 50 perckor kezdődik a magyar csapat főzése, 14 óra 50 perckor találják a vegán ételt, 15 óra 25 perckor pedig a húsételt.

Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia honlapján részletesen leírják, pontosan milyen ételeket is főz a magyar csapat az eseményen.

Vegán téma: a menükben fellelhető a tokaji bor, a tokaji ecet, a tökmag, az erdei medvehagyma, a zeller, valamint a magyar szarvasgomba és paprika.

„Gyökerek és Levelek alatt”

  • Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma és tökmag
  • Cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével
  • Sárgacékla és hagymadzsem savanyított bodzával, tokaji furmint, paprika és mustármag
  • Körte petrezselyem olajban konfitálva, petrezselyemszárral
  • Pirított póréhagyma, fekete bors és savanyított citrom
  • Roppanós „gyökér” és csicsókapüré
  • „Dió” és gombazselé
  • Tokaji ecet gyöngyök és savanyított répák

Mártás

  • Petrezselyemkrém
  • Grillezett zellermártás dióval és magyar szarvasgomba

Bresse-i csirke és tenger gyümölcsei: a menükben megjelenik a tokaji furmint és aszú, a mangalicasonka és -szalonna, a tökmag, a kacsamáj és a paprika.

„Magyar téli erdő”

  • Grillezett csirkecomb, szárny és belsőségek
  • Homár, fűszerek és erdei gombák
  • Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír és roppanós „tölgyfalevélkék”
  • Folyami rák paprikával, petrezselyemkrém és homárhab

Köretek

  • Sárgacékla és hagymadzsem savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás és magyar szarvasgomba
  • „Tartlet virág”
  • Marinált zöldborsó savanyított citrommal, mangalicasonka és csicsókapüré
  • Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj és zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág

Mártás

  • Csirke jus grillezett csirkecombbal, tokaji furmint és aszú, fekete bors, savanyított fenyő és barnított vaj