Borfesztivál: Kóstoljunk hungarikumokat!

2012. szeptember 15., szombat 14:05

Különleges borkóstoló programot, egyben budavári sétát szervezhet magának a Borfesztivál látogatója, ha a hungarikumok forrását követi.

A Budavári borfesztivál hungarikum túrájához a Szent György tér (a sikló felső állomása) felőli érkezést javasoljuk. A kapun belépve, a lépcső aljában a Halászó fiú teraszra érkezünk, ahol a tokaji borászatok töltik be a teret. Az édes borokba a séta és a borsor elején még ne bonyolódjunk bele, kezdjünk egy friss, illatos, száraz hárslevelűvel!

Alföldi hungarikumok a teraszon

Míg az első borunkat ízlelgetjük, átérünk a Savoyai teraszra, ahol több jeles alföldi borászt találhatunk, kínálatukból nem hiányozhat sem az irasi olivér, sem a cserszegi fűszeres. Bódító illatok, frissítő kortyok.

Az MNO horvát borkalauzáért ide kattintson!

A kis alagúton át a Hunyadi térre érünk, ahol badacsonyi borászok standjait láthatjuk: kérjünk egy pohárka olaszrizlinget (ez nem éppen hungarikum, de a legelterjedtebb fajta Magyarországon) , nehogy szárazon kelljen elsétálnunk a mintegy 50 méterre, balra következő újabb célpontig. Az Oroszlános udvarban előbb keressünk egy somlói borászatot, és férfias juhfarkkal zárjuk le a fehér borok sorát.

Sopron és Szekszárd

Bűnbeejtően gyümölcsös kékfrankos rozét kérhetünk a soproni borászoktól, pontosabban poncichterektől. Csak karnyújtásnyira található a szekszárdi pincesor. Itt érdemes egy kadarka rozéval folytatni – ne lepődjenek meg, ha a borászok fuchsliként (a német név a róka színére utal) emlegetik majd.

Még helyben el lehet kezdeni az ismerkedést a vörösborokkal. Ha már Szekszárd, egy tüzes kadarka illene a sorba. A zárt tér elhagyása előtt vissza lehet kanyarodni a soproniakhoz egy kékfrankos erejéig (ez sem igazi hugarikum, de a leggyakoribb kékszőlő és vörösbor kis hazánkban). A Hunyadi térre érünk vissza, balra a villányi korzó, egy portugieser édesítse meg gyönyörködésünket a nyugati kilátásban. És végül, a tér belső oldalán, az Egri csillag sétányon zárjuk a sort egy feketés bíbor, testes bikavérrel.

Következik az átkelés az átjárón, vissza a tokajiak udvarába, mert jöhetnek az édes borok. Bódítóan illatos édes szamorodni és egy-két mézes, barackos aszú zárhatja a sort.

A fenti kirándulást érdemes két főnek bejárni, több okból is. Az egyik: ketten meg lehet vitatni a tapasztalatokat. A másik: meg lehet osztani a kóstolók mennyiségét, így a végén visszatalálunk a várbuszhoz, utána meg haza, akár éneklés nélkül is.

Vasárnap világfajták kóstolgatásával ajánljuk becserkészni a Budavári borfesztivált.

Többmillió követő