Ismét csúcson a Michelin-csillagos Costes

MNO

2017. február 27., hétfő 21:29, frissítve: hétfő 21:33

A Costes nyerte el a Volkswagen-Dining Guide Az Év Étterme díját – írta meg a Propeller. A Michelin-csillagos étterem az értékelések során 93 pontot kapott, ezzel harmadszorra nyerte el a neves díjat. A zsűri értékelésében kiemelte, a Costes Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amely kívül, sőt felette állt a 2016-os évben a Michelin-csillagos magyar éttermekben történt „mozgolódásoknak”. A legígéretesebb étteremnek járó díjat a Babel Budapest kapta. Az Év Szakácsteljesítménye díjat pedig a Bocuse d’Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes – vehette át.

Az ország tíz legjobb étterme közé a Costes után sorrendben a Babel Budapest, az Onyx, a Borkonyha, a Costes Downtown, az Olimpia, a Salon, a St. Andrea Borbár, az Arany Kaviár és a Mák került.

A Dining Guide Az Év Étterme díja tizenharmadik alkalommal talált gazdára. A szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés a hely hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.

A zsűri elnöke, az összesen három Michelin-csillagos séf, Giancarlo Perbellini társaival titokban tesztelte a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb tíz sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, Nicola Portinari, a két Michelin-csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója.

A fine dining éttermek mellett street-food-kategóriában is nyerteseket avattak. Az Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki. A Év Ifjú Séftehetsége díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át. Az Év Innovatív Konyhája díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett Mák étterem konyhája. Az Év Séfje díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt. Az Év Legígéretesebb Konyhája díjat a Babel Budapest kapta, mely éttermet két konyhafőnök, Langer Gábor és Veres István közösen vezet.

A gálával egy időben jelent meg az idei Volkswagen-Dining Guide top 100 étteremkalauz is. A kiadvány a top 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street-food-helyről szolgál információval.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto’s étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben az Onyx, 2014-ben pedig a Zona nyerte el Az Év Étterme címet. A Costes korábban kétszer, 2009-ben és 2012-ben.

Legolvasottabb cikkek