Kétnapos fesztivállal ünneplik a magyar mézet

MTI

2015. december 2., szerda 23:22, frissítve: csütörtök 19:04

A mézlovagrendek felvonulásával, mézszépségverseny eredményhirdetésével, mézes termékek kóstolójával megkezdődik a két napon át tartó XII. Kárpát-medencei Mézfesztivál szombaton Zalaegerszegen.

A Kárpát-medence szinte valamennyi tájegységéből érkeznek méhészek a találkozóra – mondták el a szervezők szerdán sajtótájékoztatón.

Czémán László, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke kiemelte: a méhészek mindent elkövetnek, hogy a magyar, jó minőségű méz beépülhessen az emberek természetes étrendjébe. Ennek viszont fontos feltétele, hogy a lakosság megismerje a jó minőségű termelői mézet. A kétnapos fesztivál pontosan ezt a célt szolgálja: az emberek megkóstolhatják a különböző tájegységek jellegzetes mézeit, az őstermelőktől „hamisítatlan” termékeket vásárolhatnak.

A Söjtörön 22 éve működő méhészegyesület és a 2005-ben létrejött Ambrosia Mézlovagrend alapításától kezdve fontos feladatának tartja a mézfogyasztás népszerűsítését, a méz jótékony hatásának megismertetését – hangsúlyozta Czémán László.

Lángolt a kaptár
A dagadó mézbotrányról itt olvashat, munkatársunk pedig a helyszínen volt, mikor a magyar méhészek „Nem kérünk az importszutyokból” feliratú transzparensekkel tüntettek október 30-án Budapesten.

A mézbotrányról

A mézhamisításról, mézkeverésről szólva arról beszélt, hogy 70 ezer tonna kínai méz árasztja el Európát, ez a termék „minden kiskereskedelmi forgalomban kapható kevert mézben megjelenik”. Már léteznek olyan technológiák is, amelyek lehetővé teszik, hogy a „természetes mézhez megtévesztésig hasonló terméket tudjanak előállítani”. Aki viszont „jártas a mézfogyasztásban”, nem keverheti össze a kettőt: a mesterségeset és a természeteset össze sem lehet hasonlítani – jegyezte meg.

A gasztronómia fesztivál arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar lakosság az európai országokhoz képest elmaradt a mézfogyasztásban – hangoztatta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Az adatok ugyanakkor azt is mutatják, hogy a mézfogyasztás emelkedő tendenciát mutat: míg 2010-ben a magyar polgárok átlagosan 30 dekagramm mézet fogyasztottak évente, 2015-re 70 dekagrammra nőtt az éves mennyiség. Az elképzelések szerint az átlagos mézfogyasztás néhány esztendő múlva meghaladhatja az évi egy kilogrammot is.

Legolvasottabb cikkek