A vesztegetőjük jelentette fel Oszteréket

2016. december 13., kedd 16:11, frissítve: kedd 23:34

Több mint 70 milliót fizetett egy adócsalással vádolt vállalkozó, abban a hiszemben, hogy közvetítőjén keresztül Lomnici Zoltánt és magas beosztású bírókat veszteget meg szabadulásáért. Valójában Oszter Sándorhoz és az ELTE jogi karának egyik volt tanszékvezetőjéhez vándorolt a pénz jelentős része, akik valóban tettek lépéseket a férfi ügyének elsimításáért, sikertelenül. Az üzletember végül megelégelte, hogy vagyonokat gomboltak le róla. Mindez az ügyészség részéről hangzott el a keddi tárgyaláson.

Az ügyészség szerint a szakmai körökben jól ismert büntetőjogász, B. Béla, a színész Oszter Sándor, valamint egy filmproducer, K. Sándor Izrael tízmilliókat gomboltak le egy adócsalással vádolt vállalkozóról, V. Tamás Tiborról, azzal az ígérettel, hogy az ellene folyó büntetőeljárásban – vesztegetéssel – javítanak a helyzetén. Mindez a keddi vádismertetésen derült ki a Budapest Környéki Törvényszéken, ahol – miután az üzletember maga borította ki a bilit – mindnyájan leülhettek V. Tamás Tibor mellé a vádlottak padjára.

Pontosabban Oszter csak leülhetett volna, betegségre hivatkozva ugyanis távol maradt, a bulvárlapok számos képviselőjének csalódására. A bíróság jelezte, ellenőrzik, igazolt-e a hiányzás.

A befolyásos Oszter Sándor

A fogathajtóként is ismert V. Tamás Tibor adócsalásos pere 2010-ben kezdődött. A férfi az eljárásban kóros elmeállapotával védekezett, ám a bíróság által elrendelt zárt intézeti megfigyeléshez már nem fűlött a foga, így inkább a szökést választotta. Ismerőse, K. Sándor Izrael tudott jó anyagi körülményeiről és szorult helyzetéről, ezért felvette vele a kapcsolatot. Azzal hitegette a vádlottat, hogy kiterjedt kapcsolatai révén el tudja intézni az elfogatóparancs visszavonását, illetve a szabadlábra helyezést – mondta el Andréka Zoltán ügyész.

Fényűző kastély és közmunka

Oszter Sándor a színpadon kívül is sokféle szerepben tűnt fel az évek során, ám az utóbbi időben többnyire bírósági ügyei miatt kerül a figyelem középpontjába. Az egykor Rózsa Sándort megszemélyesítő Kossuth-díjas művészt fényűző kastélyában látogattuk meg októberben.

 

Mint elhangzott, ezt követően a vádlott V. Tamás Tibor néhány év alatt több mint hetvenmillió forintot fizetett ki. Azonban nem csak K. Sándor Izrael gazdagodott, ő ugyanis megkereste az általa befolyásosnak gondolt Oszter Sándort, hogy hivatalos személyekkel fennálló ismeretségei révén segítsen V. Tamás Tibornak. A vádirat szerint Oszter nem kevesebbet állított, mint hogy Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével fogja felvenni a kapcsolatot, továbbá hogy egy magas rangú bíróval készíttet a folyamatban lévő per bírája ellen egy olyan kizárási indítványt, aminek bizonyosan helyt adnak majd. Mindezt tízmillió forintért vállalta, később pedig költségekre hivatkozva még többször kért milliókat.

A bíró kizárását kezdeményező beadvány valóban elkészült, ám azt elutasították. Ezért a továbbiakban inkább ugyanezen bíró megvesztegetésének ígéretével kecsegtették a még szökésben lévő V. Tamás Tibort, akit rövidesen Szlovákiában fogtak el a helyi rendőrök – folytatódik a vád által rekonstruált történet. K. Sándor Izrael többek között azt állította V. Tamás Tibornak, hogy az illető bíró könyvet akar megjelentetni, és ehhez kért tőle tízmilliót. 

Gazdag ember Lomnicije

Oszter azzal is hozzá kívánt járulni az ügyhöz, hogy megadta a közvetítő K. Sándor Izraelnek B. Béla ügyvéd, egyetemi tanszékvezető elérhetőségét. B. Béla azt ígérte, a neki átadandó tízmillióból a másodfokon eljáró bírót fogja majd lefizetni, aki cserébe az eljárást meg fogja szüntetni – szól a vád, mely szerint B. Béla arra is kötelezettséget vállalt, hogy ha nem sikerül a pert befolyásolnia, visszafizeti a pénzt. Az ügyvéddel való találkozót K. Sándor Izrael úgy adta elő V. Tamás Tibornak, hogy Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökével tárgyalt. A vállalkozó ezt elhitte, és fizetett.

A vád állítja, a jogász B. Béla olyan orvosszakértői véleményeket is intézett V. Tamás Tibornak újabb milliók kifizetése után, melyek a vádlott korlátozott beszámíthatóságáról szóltak, később pedig két részletben még további hét milliót kért. Végül azt is elérte, hogy a vele szoros kapcsolatban álló ügyvéd kollégáját – jelenlegi hetedrendű vádlottat – bízzák meg V. Tamás Tiborék a védelemmel.

Besokallt a vesztegető, borított

V. Tamás Tibor maga sosem találkozott a K. Sándor Izrael által megkeresett Oszter Sándorral és B. Bélával. A pénzátadások rendszerint úgy zajlottak, hogy felesége egy barát jelenlétében átadta a készpénzt K. Sándor Izraelnek egy parkolóban, K. Sándor Izrael pedig ezután önállóan fizette ki kapcsolatait.

A parttalan és eredménytelen pénztalicskázást 2013 októberében unta meg V. Tamás Tibor, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál felesége bejelentést, ő pedig feltáró vallomást tett.

Az ügyész szerint ekkortájt B. Bélának fülébe jutott, hogy V. Tamás Tibor feljelentéssel fenyegetőzik, ezért 2013 év végén ismeretlen összeget visszafizetett V. Tamás Tibornak. Amikor azonban B. Béla 2014 tavaszán megtudta, V. Tamás Tibor abban a hiszemben van, hogy Lomnici Zoltán áll az ügye mögött, további 20 milliót kért a kedvező elbírálás áraként.

Az ekkor már eljáró és lehallgatásokat is elrendelő Központi Nyomozó Főügyészség ezt használta ki arra, hogy konspirált pénzátadáson érjék tetten K. Sándor Izraelt, akit ezen alkalommal nyomban el is fogtak.

A hét terheltet most hivatali vesztegetéssel, befolyás vásárlásával, illetve befolyással üzérkedéssel vádolják. Oszter Sándort a közelmúltban közérdekű munkára és járművezetéstől eltiltásra ítélték, miután ittasan oszlopnak hajtott egy pláza parkolójában. Akkori előállításakor sajtóhírek szerint felsőbb kapcsolatait bizonygatta a rendőröknek és magát CIA-ügynöknek mondta.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.