Enyhítették a pénzért operáló nőgyógyászok ítéletét

Lándori Tamás

Lándori Tamás

2016. december 15., csütörtök 17:35, frissítve: kedd 14:15

Bűnösek csalásban, de a büntetésüket enyhítették – így döntött csütörtökön másodfokon a Fővárosi Törvényszék a Nyírő Gyula Kórház két nőgyógyászának ügyében, akik a 2000-es évek derekán pénzt kértek betegektől speciális beavatkozásokért. V. Attila így – felfüggesztett helyett – pénzbüntetést kapott, F. Istvánra pedig nem szabtak ki büntetést, három évre próbára bocsátották.

A büntetőper gyújtópontjában egy polgári jogi kérdés állt, nevezetesen a kórház és elsőrendű vádlott cége között fennállt szerződés tartalmának értelmezése. A védelem álláspontja szerint ez lehetővé tette számukra, hogy azokat a beavatkozásokat, amiket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem térít meg – legalább részben –, a páciensekkel fizettessék meg. Márpedig vádlottak olyan különleges technológiával dolgoztak a meddőség kezelése terén – hangzott el a védőbeszédben –, mely felülmúlta a társadalombiztosítás által garantált és finanszírozott színvonalat.

Nem a cég betegei voltak, hanem a kórházé

A törvényszék Kiszel Zoltánné Nyekita Györgyi vezette tanácsa azonban jelentősen eltérő álláspontra helyezkedett a térítés kérdésében. A szerződés vizsgálatát követően arra jutottak, hogy a Medifert Kft. kizárólag járóbeteg-ellátásra volt jogosult, és a kórház egyik részlegeként működött, nem magánklinikaként. Így a cég a vádban foglalt műtéti beavatkozások finanszírozásában egyáltalán nem lett volna érintett; a többletköltségek vonatkozásában a kórház volt a kockázatviselő – szögezte le az indoklás.

– A Medifert egyáltalán nem is került jogviszonyba a kezelt betegekkel – magyarázta a tanácsvezető bíró –, a jogviszony a kórház és a beteg között, illetve a kórház és a cég között állt fenn; tehát a társaság semmiképpen sem kérhetett volna pénzt a kliensektől. 

Csalásból született gyerekek?

Előtte ügyvédi részről hozták fel: a bírósági elmarasztalás a kezelésből született, ma már 10-11 éves gyerekek „létezésének jogosságát vonja kétségbe”. Kiszel Zoltánné ezt visszautasította, mint mondta, a bíróság nagyra értékeli, hogy a vádlottak gyermekek tucatjainak születéséhez járultak hozzá, és elismeri nagyon magas színvonalú munkájukat, de ezek nem változtatnak azon, hogy közben anyagilag megkárosították a pácienseket.

Az ítélet jogerős, folyományaként a két orvosnak priusza sem lesz, ám az elsőrendű vádlott védője kijelentette, nem tudják elfogadni a határozatot, várhatóan rendkívüli jogorvoslattal – felülvizsgálati vagy perújrafelvételi kérelemmel – élnek majd. Mindenképpen felmentést várnak.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.