Habony Árpád közszereplő – elvérzett a „tanácsadó” Jobbik elleni keresete

Lándori Tamás

Lándori Tamás

2017. szeptember 20., szerda 15:34, frissítve: szerda 16:25

„Közéleti kérdésekben huzamosabb ideje erősen érintett” – így jellemezte a Fővárosi Ítélőtábla tanácsának vezető bírája, Kisbán Tamás Habony Árpádot. A miniszterelnök titokzatos tanácsadója a Jobbik ellen indított polgári pert arra hivatkozva, ő nem közszereplő, az ellenzéki párt tehát személyhez fűződő jogait megsértve helyezte el képmását a „Ti dolgoztok, ők lopnak” feliratú plakátjain. (A lopással kapcsolatos állítás kapcsán egyébként nem támasztott jogi követelést.)

A táblabíróság ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint a törvényszék május közepén: Habony közéleti szereplő. „Nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami egyértelműen azzá teszi – indokolta akkor az elsőfokú ítéletet Szabó Csilla bíró, akinek határozatát a másodfok szerdán helybenhagyta.

Kisbán rámutatott, a kifogásolt plakátnak voltak olyan „társai”, amelyeken Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc volt látható. Ezeken – akárcsak a Habonyt és Rogán Antalt ábrázolókon – a politikus előrébb foglal helyet, a másik szereplő pedig mögötte.

– E grafikai megoldás is nyomatékosítja azt a politikai üzenetet, hogy a kormányzati költéseknek magánszemély haszonélvezői vannak – magyarázta a bíró, aki szerint

egy ilyen üzenethez a felperes arcképének szerepeltetése okszerű, hiszen egy „erősen támogatott” közéleti lap tulajdonosa,

akinek kapcsolata a kormányzattal hosszabb ideje ismert, „vagyoni viszonyait pedig folyamatosan megkérdőjelezik”.

Nincs olyan körülmény, amely ebben az esetben a szólásszabadság korlátozását tenné szükségessé – szögezte le a bíró szóbeli indoklásában. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.21.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában

Két évtizede Európa még keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. Azóta változott a róluk alkotott kép.

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.