Ítélet születik a lúgozó orvos perében

2017. február 24., péntek 18:59, frissítve: péntek 23:10

Március 10-én jogerős ítélet következik a „lúgos orvosként” elhíresült B. Krisztián büntetőperében, miután a pénteki tárgyalási nap a perbeszédekkel zárult a Fővárosi Ítélőtáblán. Tavaly széles körű felháborodást keltett az elsőfokú határozat, amely mindössze négy év börtönnel sújtotta a terheltet a hátborzongató tettért. Sokakat az is megdöbbentett, hogy a vádlott a bűncselekmény óta eltelt négy év nagy részében továbbra is gyermekorvosként praktizált.

Talán nem is akarta rablásnak álcázni

Az első fokon megállapított aljas indokból elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésnél súlyosabb tényállás megállapítását szeretné elérni mind a vádhatóság, mind a sértett képviselője. Előbbi álláspontja szerint életveszélyt okozó testi sértés történt, míg utóbbi a többszörösen minősített emberölés kísérletét vetette fel.

Emlékezetes, az áldozatot, Renner Erikát 2013 márciusának egyik reggelén támadták meg otthonából kilépve. A tettes visszalökte a lakásba, megkötözte, elkábította, levetkőztette, nemi szervét és környékét pedig maró anyaggal öntötte le. Később a kutya pokrócába csavarta az áldozatot, akinek telefonját, laptopját, iratait és kulcsait magához vette, végül őt a lakásba bezárva távozott.

Renner Erika ügyvédje, Gál András szerint a gépeket nem azért vitte el a vádlott, hogy a cselekményt rablásnak álcázza, hanem azért, mert azokon bizonyítékok voltak arra nézve, hogy B. Krisztián rendszeresen zaklatta az asszonyt. A vádlott és az áldozat között előzőleg párkapcsolati viszony volt, a nő azonban elhagyta a kórházigazgatóként dolgozó férfit. Ezt a vád szerint az orvos nem tudta feldolgozni.

Takarékon az ügyészség?

– Sokan kérdezik tőlem – mondta Gál ­–, hogy másként kezeli-e az ügyészség ezt az ügyet, mint azokat, ahol nem prominens állami vezető rokona a vádlott. 

B. Krisztián tudniillik Mikola Istvánnak, az első Orbán-kormány egészségügyi miniszterének az unokaöccse. Ezt egyes vélemények nemcsak azzal kötik össze, hogy a férfi szokatlanul fiatalon lett intézményvezető, hanem azzal is, hogy az ügyészség az eljárást még nyomozati szakban megszüntette. Tette ezt annak ellenére, hogy a sértetti képviselő szerint akkor már minden bizonyíték megvolt. Gál a vádhatóság perbeli elszántságát is kritizálta.

„Úgy érezzük, mindvégig cserben hagyott bennünket az ügyészség”

– summázta csalódottságát. A sértett a tárgyalás után újságíróknak arra panaszkodott, hogy az ügyészség vele szinte szóba sem áll.

Zacher Gábor buktatta a védelem hipotézisét

A nyomozás során a terhelt autójában találtak egy orvosi fecskendőt, amelyben épp olyan, csakis szigorú szabályok szerint beszerezhető orvosi altatóanyagot mutattak ki, mint amilyet Renner Erika ártalmatlanításához is használtak. A tűn ugyanakkor nem tudták kimutatni a sértett DNS-ét. Ezt elvileg okozhatta az, hogy a nőt nadrágon keresztül szúrták combon, a kihúzásakor pedig a szövet letörölhette a nyomokat – mondta Zacher Gábor, a Honvédkórház osztályvezetője, hozzátéve, hogy ez egyébként nem jellemző.

Zachert orvos szakértőként hallgatták meg. Leszögezte, kizártnak tartja, hogy a sértett sérüléseit forrázás okozta volna. Ezt arra válaszul közölte, hogy

a védelem előadása szerint a nő – miután „ismeretlen tettes” elkábította – bódult állapotában saját magát forrázhatta le vízzel.

A szakértő elmondta, a maró anyagok okozta égésnyomok határa élesebb, a roncsolódás pedig mélyebb, mint a forrázásnál, amelynek ráadásul nagyon hosszan kellene tartania harmadfokú égési sérülések okozásához. 

A bizonyítási eljárás fókuszába túlnyomórészt az került, hogy életveszélyben volt-e az áldozat a támadáskor. Zacher Gábor szerint az altatóanyag miatt nem, bár ez inkább csak a véletlennek köszönhető. Kifejtette, a kórházon kívüli altatás akkor is rendkívül kockázatos, ha megfelelő felszerelés mellett végzik, de jelen esetben a szerencse úgy hozta, hogy nem fordult életveszélybe a kábítás. A lúgos marás viszont előidézett közvetett életveszélyt – véli a szakember –, orvosi közbelépés nélkül ugyanis nagy eséllyel alakult volna ki végzetes szövődmény. 

Az életveszély nem véletlenül a sértetti oldal vesszőparipája: ha a bíróság elfogadja tényként, a büntetési tétel felső határa jelentősen, akár tizenhat évre nőhet. 

A korábbi ismeretekkel ellentétben az is kiderült, hogy Renner Erika testfelületének nem 3-5, hanem 10-12 százaléka roncsolódott. Erről már Molnár Miklós igazságügyi orvos szakértő beszélt, akinek szakvéleményét azért támadta B. Krisztián védője, mert szakkonzulense a sértett kezelőorvosának felettese volt. „Nem értem, miért lett volna elfogult abban a kérdésben, hogy lúg vagy sav okozta a sérülést” – tárta szét karjait Molnár. 

Lehet-e egy kegyetlen csonkítás életszerű?

Gál András érthetetlennek nevezte a védelem taktikáját, amely miközben állítja, hogy nem B. Krisztián követte el a bűncselekményt, az elkövetés mikéntjén is hevesen vitatkozik. Gál és az ügyész egyébként kérték a bíróságot, vizsgálja B. Krisztián felelősségét a fő bűncselekmény mellett kifosztás, okirattal visszaélés, kábítószerrel visszaélés, magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és zaklatás kapcsán is.

Érdekes fordulat volt, hogy a vádhatóság a védelemmel egyetértve indítványozta, a tábla ne vegye figyelembe a kocsiban talált injekciós tűt, mivel nem bizonyított, hogy az az elkövetés eszköze lett volna. Az ügyész jelezte, a fecskendő az első fok döntésénél sem játszott lényeges szerepet.

B. Krisztián ügyvédje védőbeszédében úgy fogalmazott, jelen ügynek két sértettje van, Renner Erika és az ártatlanul megvádolt védence. Hangsúlyozta: a lépcsőházban ügyfelét felismerő tanú ellentmondásos vallomásokat tett, ráadásul az egész vádirati tényállás életszerűtlen.

Egy nő brutális megcsonkítása vélhetőleg már eleve nem „életszerű” – de mint kiderült, mégis megtörtént. Két hét múlva jogerős döntés szól majd arról, hogy az ítélőtábla szerint miként.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.02.25.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.