Jogerős Murányi Marcell felfüggesztettje

2017. március 24., péntek 12:59, frissítve: péntek 17:38

Másodfokon lényegében nem változott Murányi Marcell, a Népszabadság volt főszerkesztőjének ítélete. A férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találta bűnösnek mind a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), mind a Fővárosi Törvényszék, a segítségnyújtás elmulasztásának bűntette alól pedig mindkétszer felmentették.

Murányi néhány nap híján két évvel ezelőtt Budapesten egy szabálytalan előzést követően a belső sávból kanyarodott jobbra, amikor elsodort autója oldalával egy szabályosan közlekedő kerékpárost, aki napokkal később belehalt sérüléseibe. A sofőr nem állt meg, később azonban visszatért a helyszínre. Saját állítása szerint az ütközést nem vette észre, az azzal járó hanghatásról azt hitte, a csomagtartójában lévő doboz borult fel kanyarodás közben, és csak akkor tudatosult benne, mi történt, mikor hazaérve látta a kocsi sérülését.

Tettéért első fokon 20 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre és két év járművezetéstől eltiltásra ítélték tavaly, utóbbit súlyosították jogerősen fél évvel pénteken délelőtt. Az előző határozatot egyebekben fenntartotta a törvényszék, noha az ügyészség annak hatályon kívül helyezéséért szállt síkra a fellebbviteli fórumon.

Ha nem vette észre, miért ment vissza?

A vádhatóság szerint a PKKB téves döntést hozott 2016 májusában, mivel alaptalanul fogadta el azt, hogy Murányi Marcell nem észlelte a balesetet.

Az eljáró ügyész úgy látta, a szakértői véleményből az tűnik ki, hogy az elkövető lényegében „vakon kanyarodott”, nem arra nézett ugyanis, amerre fordult.

A vádbeszédben elhangzott, a vádlottnak tisztában kellett lennie az ütközés tényével, tehát bűnös segítségnyújtás elmulasztásában.

Honnan tudta a vádlott, hova kell visszamennie, ha nem vette észre a balesetet? – tette fel a kérdést az ügyész. A védelem válasza, hogy utólag már világossá vált számára, hogy nem a csomagtartóból jött az a bizonyos hang a kanyarodáskor.  

Tuza Péter védő szintén Melegh Gábor szakvéleményére hivatkozott. (Melegh a Rezesová-ügy szakértőjeként vált közismertté, amely eljárásával kapcsolatban megrovásban részesült az igazságügyi szakértői kamarától.) Az ügyvéd kiemelte, védencének legfeljebb 0,9 másodperce volt észlelni a sértettet, amely idő alatt éppen másfelé nézhetett.

Murányi Marcell az utolsó szó jogán, mindössze annyit tudott mondani, rettenetesen sajnálja, majd hangja elcsuklott.

Segítségnyújtást elmulasztani csak szándékosan bűncselekmény

A jogerős ítélet szóbeli indoklásából kiderült, a vádlotti vallomás meggyőző volt.

Az ütközés kétségtelenül figyelmetlenség, vezetéstechnikai hiba eredménye

– fejtette ki Barabásné Birinyi Andrea tanácsvezető bíró, aki hozzátette, Murányi saját magát hozta abba a helyzetbe, hogy ne vegye észre a szerencsétlenül járt közlekedőt, így a halálos baleset okozásában a bűnösség egyértelmű.

Az ugyanakkor nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy a kerékpár kormányának meglökését a vádlott észlelte. Ha azért nem észlelte, mert nem járt el kellő figyelemmel, a segítségnyújtás elmulasztása akkor sem áll meg, mert ez a bűncselekmény gondatlanul nem, csak szándékosan megvalósítható.

A törvényszék úgy találta, az első fokon kiszabott büntetés alapvetően alkalmas arra, hogy célját elérje.

Az eset egyébként annál is inkább tanulságos, mert a baleset pillanatában az autó mindössze 30, a kerékpár pedig csak 15 km/h sebességgel haladt.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.