Lázár: A menekülteknek sem kell engedély a lakásvásárláshoz

Lándori Tamás

Lándori Tamás

2017. szeptember 13., szerda 08:45, frissítve: szerda 09:44

Homlokegyenest ellentétes jogértelmezéssel állt elő Pintér Sándor belügyminiszter és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán, hogy jogsértő-e a kormányhivatalok azon gyakorlata, miszerint a Magyarországon menedékjoggal rendelkező személyek ingatlanvásárlását külön engedély megszerzéséhez kötik.

E felvetéssel nemrég a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. Felhívták a figyelmet, azok, akiket a magyar hatóságok menekültként vagy oltalmazottként ismertek el, a menedékjogról szóló törvény értelmében az állampolgárokkal azonos jogokkal bírnak – hacsak törvény vagy kormányrendelet kifejezetten eltérően nem rendelkezik. (Ilyen eltérés, hogy népszavazáson és az országgyűlési választásokon menekültek nem voksolhatnak, illetve nem tölthetnek be bizonyos tisztségeket.)

Az egyesület szerint az ingatlan-adásvétel kapcsán nincs efféle kivétel, e téren tehát a magyar állampolgároknak kijáró elbánástól való eltérés végső soron az alaptörvénybe ütközik. Hozzátették, a menekültek integrációjáért végzett munkájuk során gyakran szembesültek ilyen jogkorlátozással.

Székely László ombudsman levélben válaszolt. Az alapjogok biztosa ebben arról tájékoztatta az egyesületet, hogy maga is úgy látja, a menekültek ingatlanszerzése nem engedélyköteles, és hogy az észrevételekkel a menekültügyekben kompetens Belügyminisztériumhoz, és a kormányhivatalokat irányító Miniszterelnökséghez fordult.

Pintér Sándor a megkeresésre reagálva kiemelte, a hatályos lakástörvény alapján külföldi személyek ingatlanszerzéséhez az illetékes kormányhivatal engedélyére van szükség; márpedig a jogszabály úgy határozza meg e személyek körét, hogy abba a menekültek is beleszámítanak. Ekként tehát – a belügyminiszter szerint – ez is egy olyan törvényi kivétel, amelynél a magyar állampolgárok és a menekültek jogai eltérnek.

Lázár János ezzel szemben arról tájékoztatta a biztost, hogy a lakástörvény engedélyt megkövetelő része a menekültekre valóban nem vonatkozik, a vonatkozó jogszabályhelyek ugyanis nem fogalmaznak meg egyértelműen kivételt a menedékjogi törvény alól.

„A miniszter szerint ebből következik, hogy a menekült és oltalmazott jogállású személyek magyarországi ingatlanszerzése nem engedélyköteles”

– írta Székely László, akinek Lázár arról is beszámolt, az elmúlt időszakban mindössze három esetben fordult elő, hogy menekült ingatlanvásárlása ügyében járt el kormányhivatal, az engedély szükségessége kérdésében pedig az érintett hatóságok különböző álláspontra helyezkedtek. A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy a helyes és egységes joggyakorlat megteremtéséről gondoskodni fog, az ombudsman ehhez kapcsolódóan jelezte, a folyamatot kiemelt figyelemmel fogja kísérni.

A menekültként elismertek magyar állampolgárokkal azonos jogait egyébként nem csak az ingatlanügyek terén érheti csorba. Nemrég Manninger Jenő fideszes képviselő jelezte, minden jogi eszközzel azon lesz, hogy megakadályozza menedékjoggal rendelkezők Balaton-parti nyaraltatását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.12.

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.