Már nyolc éve tart, de még mindig nincs vége a nagy magyar warezpernek

2017. április 19., szerda 20:31, frissítve: csütörtök 20:59

Bár már több mint nyolc éve tart a büntetőeljárás, másodfokon sem sikerült lezárni a legnagyobb magyar internetes kalózpert, mivel szerdán a fővárosi táblabíróság kirendelésére eljáró Pécsi Ítélőtábla – a főbb vádlottak vonatkozásában – első fokra dobta vissza az ügyet a Balassagyarmati Törvényszék által vétett hibák miatt. 

Internetes alvilág jó rendőrségi kapcsolatokkal

Az ügy középpontjában a netes alvilágban jól ismert, jellemzően közutálat tárgyát képező Coldfusion Magyarország Kft. (CFM) áll. Amikor az illegális fájlmegosztással (warez) és kéretlen levelek (spam) terjesztésével foglalkozó kör tagjait 2009-ben letartóztatták, a hírt számos olyan blog és közösség üdvözölte, amely egyébként az ingyenes fájlcserélés legalizálásáért áll ki. 

 
A 2009-es razzia során lefoglalt eszközök
NNI
 

Ennek oka az volt, hogy a Kovács Balázs „Baja” nevéhez köthető CFM meglehetősen agresszívan – például hackertámadásokkal – igyekezett kiiktatni a konkurens oldalakat, és

úgy hírlik, rendőrségi befolyásuk révén több razziát és szerverlekapcsolást is ők intéztek a vetélytársaknál.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy perük ötödrendű vádlottja, M. János egyszerre volt rendőrségi szakértő ilyesfajta ügyekben, szerzői jogvédők tanácsadója és a védett tartalmakat illegálisan megosztó CFM-hálózat tagja. Amint az ítélőtábla tanácsvezető bírája, Makai Lajos fogalmazott: „Ide is játszott, oda is játszott.”

Több száz millió sms-ekből

Kovács Balázs kezdetben azzal foglalkozott, hogy szerverek működtetéséhez adott bérbe helyiséget. Később saját szervereket is elhelyezett, amelyekre társaival a szerzői jog által védett alkotásokat – filmeket, zenéket, szoftvereket – töltött fel, és ezeket emelt díjas sms küldése ellenében bárki számára elérhetővé tették. 

Az sms-ekből két-három év alatt 400 millió forint folyt be – hangzott el a bíróságon. A CFM ellen folyt titkos nyomozás eredményei szerint a törvénytelen összegeket Kovács egy strómanok segítségével fenntartott – ukrán és dominikai társaságokat is magában foglaló – céghálózaton keresztül mosta tisztára. Ezek tagjai szintén a vádlottak padjára kerültek, köztük a főkolompos szülei és barátnője is.

Rejtélyes menekülés, még rejtélyesebb halál

Hogy miért vesztették el a rendőrök jóindulatát, nem tudni, mindenesetre a múlt évtized végén a Coldfusion tagjai és segítőik gyanúsítottá váltak, többen hónapokra előzetesbe kerültek, a hatóság pedig milliós összegeket foglalt le tőlük. Ám Kovács Balázs még időben köddé vált. Egy szökése alatt készült interjúban arról beszélt, belülről figyelmeztették, hogy ideje kereket oldani.

Kovácsot pár hónappal később holtan találták Romániában,

állítólag gyógyszer-túladagolás végzett vele. A hivatalos halálokban sokan a mai napig kételkednek.

A legnagyobb magyar kalózper elsőrendű vádlottja tehát nem „Baja”, hanem fiatal társa, W. Norbert – alias Norbertka – lett, akit első fokon két év négy hónap börtönre és egymilliós pénzbüntetésre ítéltek. Hasonló ítéleteket kaptak a CFM további emblematikus tagjai is.

Eljárásjogi hercehurca

Büntetésük azonban továbbra sem jogerős, mivel az első fok nem tisztázta megfelelően a pénzmosás kérdését – tette nyilvánvalóvá a fellebbviteli bíróság. Ugyancsak nem kellően körüljárt a pár terhelttel szemben felmerülő gyermekpornográfia vádpontja, pedig a bírói tanács elnöke jelezte, a bizonyítékként lefoglalt képfájlokon „vannak még általunk is láthatóan tizennyolcadik életévüket be nem töltött gyerekek”. A megismételt első foknak arra is jobban alátámasztott választ kell majd adnia, bűnszervezet volt-e a CFM-hálózat.

– Tudjuk, hogy ez nem jó befejezés, de a lezárás érdekében nem lehet jogszabályokat figyelmen kívül hagyni – sajnálkozott a tanács elnöke.

A pécsi határozathirdetésen egyébként egyik vádlott sem jelent meg. Egyiküket látták az épületben, de a tárgyalóban már nem volt ott.

Miért éppen Balassagyarmat?

A büntetőper első fokát eredetileg a rendes illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék kezdte volna tárgyalni, de az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben a Balassagyarmati Törvényszékhez tette át az ügyet. Az Alkotmánybíróság időközben alaptörvény-ellenesnek találta az efféle áthelyezéseket, ami miatt Balassagyarmat kimondta az illetékességének hiányát, és visszaküldte az iratokat a Fővárosi Törvényszékre. Utóbbi azonban szintén a saját illetékességének hiányát állapította meg, és a Fővárosi Ítélőtáblához fordult. A tábla hibásnak minősítette és megsemmisítette a balassagyarmatiak végzését, így ismét Nógrád megyében pattogott a labda. A Balassagyarmati Törvényszék újfent megpróbált szabadulni az ügytől, de végül – egy újabb táblabírósági kör után – kénytelen volt megkezdeni a tárgyalást.

Az már csak hab a tortán, hogy a másodfokon illetékes Fővárosi Ítélőtábla leterheltsége miatt a Pécsi Ítélőtáblát rendelte ki maga helyett, Pécs pedig szerdán a balassagyarmati illetékességet utoljára megállapító budapesti végzés indoklását is kritizálta a hatályon kívül helyezés mellett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.20.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.