Tarsoly bukta a nemzeti bank ellen indított pert

2017. március 27., hétfő 12:19, frissítve: hétfő 12:48

A kereset elutasításával zárult az a közigazgatási per, amelyet Tarsoly Csaba, a Quaestor-cégcsoport volt vezére indított a Magyar Nemzeti Bank ellen, amiért az mint felügyeleti szerv a törvényi maximumot jelentő húszmillió forintos bírsággal sújtotta különböző, vezetőként elkövetett jogsértések miatt. 

A brókerbotrány főszereplője arra panaszkodott, hogy az MNB nem derítette fel részletesen a valót, számos fontos körülményt figyelmen kívül hagyott, például azt, hogy a bírságolással érintett feladatokat munkamegosztásban több quaestoros végezte. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban a jegybankkal együtt úgy találta, hogy a cég vezetőjének általános felelőssége van a jogszerű működés kérdésében.

Tarsoly jogi képviselője, Borbíró István arra is hivatkozott, hogy ügyfele nem tudott a visszaélésekről, szabálytalanságokról, például arról sem, hogy a cégcsoport nem létező értékpapírokat is értékesít. Az eljáró bírói tanács ugyanakkor ezt nem így látta. 

A per korábbi szakaszában Tarsoly ügyvédje szerette volna elérni, hogy ezt az eljárást a Quaestor-büntetőper befejezéséig függesszék fel, de szóbeli indoklásában Rák-Fekete Edina tanácsvezető bíró felhívta a figyelmet, hogy a büntetőjogi felelősség nem előkérdése a közigazgatási felelősségnek, a kettő nem függ össze szorosan.

Borbíró István szerint számítottak erre az ítéletre, mivel a jelenlegi jogi szabályozás és a bírói gyakorlat lényegében objektív felelősséget telepít a cégvezetőhöz, tehát az akkor is felel a jogtalanságokért, ha tőle függetlenül következtek be.

A verdikt jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.