Tarsoly bukta a nemzeti bank ellen indított pert

2017. március 27., hétfő 12:19, frissítve: hétfő 12:48

A kereset elutasításával zárult az a közigazgatási per, amelyet Tarsoly Csaba, a Quaestor-cégcsoport volt vezére indított a Magyar Nemzeti Bank ellen, amiért az mint felügyeleti szerv a törvényi maximumot jelentő húszmillió forintos bírsággal sújtotta különböző, vezetőként elkövetett jogsértések miatt. 

A brókerbotrány főszereplője arra panaszkodott, hogy az MNB nem derítette fel részletesen a valót, számos fontos körülményt figyelmen kívül hagyott, például azt, hogy a bírságolással érintett feladatokat munkamegosztásban több quaestoros végezte. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban a jegybankkal együtt úgy találta, hogy a cég vezetőjének általános felelőssége van a jogszerű működés kérdésében.

Tarsoly jogi képviselője, Borbíró István arra is hivatkozott, hogy ügyfele nem tudott a visszaélésekről, szabálytalanságokról, például arról sem, hogy a cégcsoport nem létező értékpapírokat is értékesít. Az eljáró bírói tanács ugyanakkor ezt nem így látta. 

A per korábbi szakaszában Tarsoly ügyvédje szerette volna elérni, hogy ezt az eljárást a Quaestor-büntetőper befejezéséig függesszék fel, de szóbeli indoklásában Rák-Fekete Edina tanácsvezető bíró felhívta a figyelmet, hogy a büntetőjogi felelősség nem előkérdése a közigazgatási felelősségnek, a kettő nem függ össze szorosan.

Borbíró István szerint számítottak erre az ítéletre, mivel a jelenlegi jogi szabályozás és a bírói gyakorlat lényegében objektív felelősséget telepít a cégvezetőhöz, tehát az akkor is felel a jogtalanságokért, ha tőle függetlenül következtek be.

A verdikt jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.