Vietnami vízummaffia: a vádlott élettársa volt a tolmács?

Lándori Tamás

Lándori Tamás

2017. május 23., kedd 15:00, frissítve: kedd 19:28

Bizonyítási indítványok sorával és újabb iratok csatolásával vette tűz alá a kispesti bíróságot Tran Dániel ügyvéd hétfőn abban a büntetőperben, amelyben – a két tucat vádlott között – egy közismert vietnami származású énekesnő szüleit és féltestvérét vádolják embercsempész-hálózat működtetésével.

A vádirat szerint a szervezet jelenleg szökésben lévő főnöke, Nguyen Tuan Anh és társai fejenként több millió forintért hamis céges papírokkal, meghívólevelekkel segítették honfitársaikat, hogy magyar vízummal elhagyják Vietnamot. Mintegy négyszázan jöhettek így Magyarországra, aztán pedig tovább Nyugat-Európába – közülük azonban senki sem került terheltként az eljárásba.

Nguyen Tuan Anh előtt a másodrendű vádlott volt a vízummaffia feje. A védői felszólalásokból kiderült: a magyarországi vietnami közösség körében közismert, hogy a nyomozás során eljárt egyik rendőrségi tolmács korábban az ő élettársa volt – ezt több vietnami származású vádlott is megerősítette a tárgyalóteremben. Ha ez igaz, a tolmács közreműködésével készült nyomozati anyagokat ki kell zárni a bizonyítékok köréből. Burai Judit Andrea tanácsvezető bíró telefonon felhívta az illetékes rendőri szervet, amely azt közölte, hogy több tolmácsot alkalmaztak, de egyik sem jelezte, hogy összeférhetetlen lenne. A bírónő szerint egyébként egyelőre nem bizonyított az élettársi viszony, ehhez a „hallomás” kevés.

Erről az egyetemi oktatóként dolgozó tolmácsot még megpróbálhatja megkérdezni a bíróság, a férfit viszont már aligha, ő ugyanis szökésben van, akárcsak a fő vádlott, Nguyen Tuan Anh.

Lapunk úgy értesült, utóbbi azután került az előzetesből előbb házi őrizetbe, majd lakhelyelhagyási tilalom alá, hogy a másodrendű vádlott már kereket oldott. Noha a házi őrizet szabályait még betartotta,

lapunknak nyilatkozó jogászok szerint mégis hiba volt kiengedni egy másik országban biztos háttérrel bíró, súlyos bűncselekménnyel vádolt külföldit a rácsok mögül.

Úgy tudjuk, az elsőrendű vádlott házi őrizetének feloldását maga a vádhatóság indítványozta. Írásbeli vallomását már szökése után küldte el postán felesége és fia ügyvédjének.

A bíróság egyébként úgy tervezte, hogy hétfőn megkezdődnek a perbeszédek – ezt a menetrendet sikerült a védőnek felborítania az indítványzáporral. A bírói tanács egy vietnami büntető törvénykönyvet is kapott tőle, azt igazolandó, hogy a vádbeli tett az ázsiai országban nem bűncselekmény, a vádlottak cselekménye tehát hazájukban nem számít társadalomra veszélyesnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.23.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.