Vizoviczki: Minket fel kell menteni!

2017. április 24., hétfő 11:34, frissítve: hétfő 13:41

Az ügyészség maga bizonyította, hogy a vádlottakat fel kell menteni – hangoztatta Vizoviczki László hétfőn a Fővárosi Törvényszéken az utolsó szó jogán. Az előzetesen ötórásra saccolt, 163 oldalnyi felszólalás cikkünk megjelenésekor is tart még. Az elsőrendű mellett több más vádlott is jelezte, hogy több mint egy óra időtartamban kíván beszélni, így nagy valószínűséggel ma már nem hirdetnek ítéletet – noha a bíróság így tervezte.

A 33 vádlott ellen folyó adócsalási büntetőügy tárgyalása fél órával később kezdődött a vállalkozó késése miatt. Mint mondta, reggel rosszul volt, és azóta sem érzi jól magát.

Az elsőrendű vádlott egy Keynes-idézettel kezdte mondandóját, ugyanazzal, amivel korábban az ügyész a vádbeszédét:

„Az adócsalás az egyetlen szellemi tevékenység, ami némi hasznot hoz.”

Vizoviczki szerint ez így van, ám ilyen hasznot, gazdagodást az eljárásban nem mutattak ki, és nem is mutathattak.

Úgy látja, az ügyészség maga is elismerte, hogy a vád törvénytelen, amikor kijelentette, a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása nem büntetőjogi, hanem adóeljárási kérdés. Az éjszakai élet egykori ura viszont még az ilyen jellegű mulasztásokat is kétségbe vonja; kijelentette, sem bűncselekményről, sem bizonyítottságról nem lehet beszélni.

A bizonyítottsággal kapcsolatban kiemelte, a vádhatóság maga mondta ki, hogy az ügyben az elmaradt áfa összegét nem lehetett pontosan kiszámolni, a bűnösséget a lefoglalt, „napi rajzoknak” nevezett feljegyzésekből kitűnő bevételösszegekre alapozzák. Csakhogy – emelte fel hangját Vizoviczki – a bevételeknek semmi közük a költségvetési csalás törvényi tényállásához; az a költségvetésnek okozott vagyoni hátrányt feltételezi, és ez az, amit az ügyészség nem bizonyított.

Nem számolt az ügyészség például a költségek után levonható áfával, sem a kapott borravalókkal, amelyek az azt megkapó dolgozók személyijövedelemadó-alapjába tartoznak, nem a cég áfaalapjába – mondta az ismert klubtulajdonos.

A vádirat szerint a Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó vállalkozások bűnszervezetben, milliárdos nagyságrendben titkolták el bevételeiket, hogy ezzel nagy tételben kerüljék el az adófizetési kötelezettséget. „Mesegyűjtemény, kitalált történetek” – így minősítette ezt Vizoviczki, aki szerint az eljárás egy „ügyészségi kínzás”, amelynek őt, társait és családjaikat alávetették.

„Nemhogy a büntetőjog, de még az általános erkölcsi norma szerint sem tettem semmit a társadalom ellen”

– fogalmazott bírái előtt a férfi, aki állítja, vállalkozásai hasonlóan működtek, mint a Sziget fesztiválszervezőiéi, csak utóbbiakat a média pozitív színben mutatja be, és állami támogatásokban részesülnek; „egyébként helyesen”.

Az ellene elkövetett törvénytelenségek sorolásakor Vizoviczki László kitért arra, hogy letartóztatásakor a hatóságok megfélemlítő fegyveres erőkkel vonultak ki. 

– Ez egy katonai támadás volt ellenem, egy büntetlen családos ember ellen,

olyan csapaterővel, amilyet az Iszlám Állam ellen kellene bevetni, miközben öt kiskorú gyermekemmel az ágyon ülve tévéztem – emlékezett vissza a vádlott. Ezen felül kényszervallatással is vádolta az ügyészséget, mondván, megfélemlítették egykori munkavállalóit, hogy tegyenek rá terhelő vallomást.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.