Jegyet akar? Jött volna időben!

MNO

2016. május 8., vasárnap 06:34, frissítve: vasárnap 09:31

2015. augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, s ebből az alkalomból múltidézésbe fogtunk. Keressék a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Hetente többször is jelentkező válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott időszak számaiból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.


 

Ezt írta a Magyar Nemzet
További bejegyzéseinket itt olvashatja.

2:1

Csütörtök, 1966. április 14. 18 óra 15 perc, Nyugati pá­lyaudvar. Tíz perc múlva in­dul a vonat Debrecen felé, jegyem még nincs, a három nyitott pénztárablak előtt végeláthatatlan sor. Gyors számvetés: ha sorbaállok, éppen öt perccel lekésem a vonatot. Szaladok egy ablakhoz, ahol ez áll:Felvilágosítás”. Gon­dolom megkérdem, ilyenkor mit tegyek. „Kérem szépen, én most mit tegyek?” „Hát, idejében kell kijönni kérem, de ha ez már nem történt meg, akikor a vonaton vált jegyet, plusz 10 forint, ha vállalja ezt.” „Kérem, még tíz perc van az indulásig, ki határozza meg, mit jelent az, hogy időben? Nincs csúcsfor­galom, nincs ünnep, ha még egy pénztárablak nyitva lenne…” „Nincs nyitva. Ha a plusz 10 forintot vállalja...” Vállalom. Jön a kalauz, „ugrik” plusz 10 forint. Úgy ér­zem, ez szabálytalanság a MÁV részéről. 1:0 a MÁV ja­vára. Beülök az étkezőkocsiba, este. A lámpa alig pislog. Olvasni nem, enni is csak tapo­gatva lehet. Kiderül, kimerült az akkumulátor, indulás előtt nem cserélték ki. Szolnok. A fény egyre gyérebb. És aztán Debrecenig már gyérnek is kicsi. Úgy érzem ez is szabály­talanság a MÁV részéről. 2:0 a MÁV javára. Az étkezőko­csiban egy táblán szabály: az étkezőkocsiban a tartózkodási idő maximum 45 perc. Én Bu­dapestről Debrecenig mégis ott ültem. Három órán át, 180 percig. Tudom, ez is szabály­talanság. Az én részemről így 2:1.

De vigyázat, eggyel még tartozom.

hbl (1966. április 17., 4. oldal)

A Nyugati pályaudvar 1966-ban (adományozó: Magyar Rendőr)
A Nyugati pályaudvar 1966-ban (adományozó: Magyar Rendőr)
Fotó: FortepanVálogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a bittner.levente@mno.hu címre!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.