Túl meleg volt a vonaton, tiltakoztak

MNO

2016. február 29., hétfő 22:34

A fűtés miatt tettek panaszt a felvidéki gazdák.

2015. augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, s ebből az alkalomból múltidézésbe fogtunk. Keressék a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Hetente többször is jelentkező válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott időszak számaiból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.


 

Tiltakoznak a gazdák a vasúti fülkék és hivatali helyiségek túlfűtöttsége miatt

Ezt írta a Magyar Nemzet
További bejegyzéseinket itt olvashatja.

A felvidéki gazdák a Tiszajobbparti Mezőgazdasági Kamaratámogatása mellett működő Anyagbeszerző- és Értékesítő Csoportja két előterjesztéssel élt a Földművelésügyi Kormányzathoz.

Az egyikben szóvá tette különböző hivatalok helyiségeinek tűrhetetlen módon való fűtését, amely különösen a hivatalokat felkereső gazdaközönség számára tél folyamán számos megbetegedésnek az előidézője, nem is szólva arról, hogy a hivatalok megfelelő hőmérsékleten való tartása jelentős tüzelőanyag-megtakarítással jár, azonkívül, hogy a korábbi állapottal szemben úgy az idegrendszerre, mint a munka teljesítőképességre is előnyös befolyással van.

A másik előterjesztés a személyszállító vonatok egyenetlen és túlfűtött állapotára mutatott rá, s olyan intézkedések kiadását kérte, hogy a legszigorúbban ellenőriztessék a kiadások csökkentése céljából a vonatvezetőknél a tüzelőanyaggal való fokozatosabb takarékoskodás, másrészt a kalauzoknak gondossága a személyszállító vasúti kocsik hőmérsékletének az utasok egészségének érdekében álló szabályozással kapcsolatban.

(1939. 02. 14., 8. o.)

 


Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a bittner.levente@mno.hu címre!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.