Lucha libre: élet-halál harc a ringben

2017. április 5., szerda 05:12, frissítve: hétfő 17:50

Pszichológusból lett fotográfus a brüsszeli Annick Donkers. Rögtön a mély vízbe vetette magát: élet-halál harcokat örökít meg.
 
Lucha Libre Extrema, a show-műsor-elemekkel tarkított birkózás
Fotó: Annick Donkers
 

Egy brüsszeli marketingkutató cégnél dolgoztam, és csak kedvtelésből iratkoztam be egy fotókurzusra. Nem akartam hivatásszerűen ezzel foglalkozni, mégis így lett – meséli a Magyar Nemzetnek a most éppen Mexikóvárosban élő Annick Donkers. A váltás minden bizonnyal jót tett neki, mert azóta számos díj – köztük egy 2016-os Sony Awards is – bizonyítja, hogy van tehetsége hozzá.

Donkers turistaként éppen egy európai körúton volt, amikor megismerkedett pár mexikói fiatallal, akik rögtön meg is hívták magukhoz látogatóba. A fiatal nőt nem kellett noszogatni, eltervezte, hogy következő útja Mexikóba és az amerikai Texasba fog vezetni.

– Annyira megtetszett Mexikó, hogy végül sosem jutottam el Texasba – emlékezik vissza.

 
A „sátor”, ahol a küzdelem zajlik
 Fotó: Annick Donkers
 

Olyan nagy hatással volt rá a vakáció, hogy fizetés nélküli szabadságot vett ki a munkahelyén, és hosszabb időre visszatért Mexikóba, ahol ösztöndíjak segítségével újabb fotókurzusokon vett részt. – Az első fotóimat Jaliscóban készítettem a helyi indián közösségben, majd ezután a Guadalupei Szűz-bazilikához zarándokló férfiakat, nőket és gyerekeket örökítettem meg.

Donkers pszichológusként végzett, talán ezért esik fő fókusza az emberekre. – Próbálom megérteni őket, megmutatni az érzelmeiket – meséli a nő, akit mindig a kicsit más, különböző kultúrák vagy csoportok érdekelnek.

 
A belépés nem korosztályfüggő, bár kicsiknek semmiképp sem lenne ajánlott
 Fotó: Annick Donkers
 

Ilyen volt például a lucha libre világa is, ami egy show-műsor-elemekkel tarkított birkózás. Képeinek egyik főszereplője Cassandro volt, az El Pasó-i egzotikus birkózó, akinek homoszexualitásából, másságából adódó küzdelmeit is mélyen átérezte. Az ő segítségével született meg a második sorozat, a Lucha Libre Extrema, amely a sportág ultra erőszakos verziójáról szól.

A lucha libre egy kifejezetten Mexikóban használt és onnan származó formája a professzionális birkózásnak. Ebben a műfajban nemcsak a sport, hanem a szórakoztatás a lényeg és a futballal egy szintű népszerűségnek örvend az országban.

 
Büfé az autómosó előtt
 Fotó: Annick Donkers
 

A luchadorok (harcosok) különböző, színpompás latexruhákban és maszkokban harcolnak. Arcukat nem mutatják, a rajongók harcos nevükről és maszkjukról ismerik őket.

A lucha libre gyökerei egészen 1863-ig nyúlnak vissza, amikor az első free-style (szabad stílusú) birkózó megrendezte az ókori görög-római harcokra hajazó versenyt. Sokáig nem volt újabb, egészen az 1900-as évek elejéig. 1933-ban a lucha libre atyja, Lutteroth Gonzalez megalapította a hivatalos szervezetet és már az első meccsekre minden jegy elkelt. Az El Santo (A szent) néven futó, ezüst maszkos harcos lett az eddigi leghíresebb versenyző. Képregények, filmek és relikviák örökítik meg tudását. Miután visszavonult, ő volt az első, aki megmutatta arcát a televízióban.

 
Nincsenek szabályok
 Fotó: Annick Donkers
 

A lucha libre szabályai olyanok, mint más birkózásoké, azzal a különbséggel, hogy a show-elemek megkoreografáltak. A jó harcol a rossz ellen, miközben akrobatikus elemeket is bemutatnak. Ma már a vesztes a legnagyobb versenyeken kénytelen levenni a maszkját, így anonimitásukat csak a legprofibbak őrzik meg sokáig.

Ezek a képek tehát egy vad lucha libre extremat mutatnak be, ami nem legális műfaj. Itt nincsenek szabályok, folyik a vér, szinte ketrecharcszerűek az ütések. 

 
Világító csöveket is bevetnek a harcban, itt szinte mindent szabad
 Fotó: Annick Donkers
 
 
 
 
 
Véres bandázs
 Fotó: Annick Donkers
 
 
Kifulladásig megy a küzdelem
 Fotó: Annick Donkers
 
 
A szurkolás ebben a sportban is közös családi időtöltés
 Fotó: Annick Donkers
 
 
A kemény harc nyomai
 Fotó: Annick Donkers
 
 
Nem kímélik egymást a versenyzők
 Fotó: Annick Donkers
 
 
Az igazi harcos lábon távozik
 Fotó: Annick Donkers
 
 
A győztes ezzel a szögesdróttal és ollóval díszített kupával tér haza
Fotó: Annick Donkers
 

 Képszerkesztő: Velledits Éva

18

Figyelem! Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

  • Ha ön elmúlt 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattinthat, és a tartalom az ön számára elérhető lesz.
  • Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem vagyok még 18 éves" gombra, így ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.