Feltárultak a Népstadion rejtett zugai

2015. április 22., szerda 16:55, frissítve: kedd 13:30

Rákosi-páholy, légópince, Puskás Öcsi öltözőpadja – az MNO f22 most megmutatja a rekonstrukció előtt álló „Népstadion” rejtett zugait.

Olyan helyekre nyertünk bebocsátást a rekonstrukció küszöbén álló Puskás Ferenc Stadionban, ahová hétköznapi ember évtizedekig nemigen tehette be a lábát – és mivel hamarosan a múlttal válik egyenlővé, az utolsó pillanatok egyikében kaptuk lencsevégre a „Népstadion” legrejtettebb zugait.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a Magyar Fotótörténeti Társaságnak szervezte a keddi túrát.

Rákosi-páholy, Puskás Öcsi öltözőpadja, légópince, rejtett autóalagút, ötvenes évekbeli telefonközpont.

A Rákosi-páholy vagy kormánypáholy az állami és sportvezetők kiszolgálására épült. Mellette két géppuskafészek látható, tehát nemcsak a tűző naptól védték az itt ülőket. A vastag beton egyszerre 2 köteg kézigránát robbanását is kibírta volna.

 

Az öltözőszekrények nem korabeliek de a szekrények előtti padokat még az Aranycsapat tagjai is használták.

 

Az ötvenes években újdonságnak számított az öltözőben elhelyezett medence. Ebben az időben még a Wembleyben sem volt ilyen.

 

Ezen a lépcsőn lehet megközelíteni a játékoskijárót. A lépcsőházból nyílik a légópince, melynek építése az ötvenes években kötelező volt. Befogadóképessége nem túl nagy, csak az épületben dolgozók fértek el benne. Jelenleg raktárként használják.

 

Maga a játékoskijáró sem eredeti, a 1998-as atlétikai Eb alkalmából építették át. Ezen keresztül lehet kijutni az atlétikai pályaként és futballstadionként működő küzdőtérre.

 

A Népstadion fénykorában 104 000 néző befogadására volt alkalmas.

 

A kormánypáholy mögötti terem.

 

Ma is a korabeli állapotot lehet látni, még a bútorok is a régiek.

 

Ma már teljesen természetes, hogy a VIP-vendégeket végig gépjárművel szállítják, de az 1950-es években még újdonságnak számított, hogy hátulról, egy alagúton keresztül, az Istvánmezei út felől gépkocsival is be lehetett hajtani a stadion előteréig.

 

Itt még megmaradt a Rákosi-címer is.

 

A díszpáholy fölött voltak az újságíróknak fenntartott területek és bent a lelátó alatti részen a sajtó- és a telefonközpont.

 

A korabeli állapotok itt is lényegében érintetlenül fennmaradtak, láthatók a telefonfülkék…

 

…ahová hagyományos központon keresztül kapcsolták a hívott felet. A hívót hangosbemondóval szólították oda.

Az öltöző szekrények nem korabeliek de a szekrények elötti padokat még az aranycsapat

tagjai is használták.