Hogy vagy, Magyarország?

MNO

2016. december 2., péntek 17:00

Kösz, jól! címmel jelenik meg Barakonyi Szabolcs könyve. Ami annyira nem is az, hiszen a szerző fotós. Így igazából egy fotókönyvről van szó. Ami amúgy egy válasz, méghozzá arra a kérdésre: „Hogy vagy, Magyarország?”

A kötetet pénteken a Capa Központban mutatják be. Mi is készítettünk egy összeállítást az Index munkatársának képeiből, aki így összegezte, miért is vágott bele a dologba:

  • Magyar embereket nem könnyű fotózni, és történelmi távlatban sem volt az soha. A kommunizmus sosem szerette és néha kifejezetten tiltotta a szabad szemlélődést. A rendszerváltás utáni liberális demokratikus közjáték után pedig ismét szigorították a vonatkozó törvényeket, így az utcai, spontán fényképezés szinte lehetetlenné vált. Annak, aki képekkel szeretne válaszolni a nyitó kérdésre, rendkívül beszűkültek a lehetőségei.
  • Beszűkültek, de nem szűntek meg.
  • Nyilvános eseményeken továbbra is szabad arcokat fotózni. A nyilvános eseményeken jellemzően egy-egy embercsoport mutatja be a saját rítusait a közösségnek.
  • A nyilvános események szexeplije az, hogy a szervezők mindig kommunikálni szeretnének valamit, de ehhez az elképzelt narratívához képest a valóság gyakran nem hagyja magát, így a végén egészen mást tudunk meg a világunkról, mint amit mások láttatni szerettek volna.
  • Egy emberi társadalom rengeteg, egymást gyakran lenéző vagy kinevető szubkultúrából áll. Sokféle szubkultúra nyilvános rítusainak egymás mellé helyezéséből egyrészt kiderül, hogy mindenkit ki lehet nevetni, csak éppen nem igazán érdemes.
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 
 
Fotó: Barakonyi Szabolcs
 

 

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.