Munkatársainkat is díjazták a sajtófotó-pályázaton

Grund

2017. január 30., hétfő 13:34, frissítve: hétfő 14:28

Balázs Attila (MTI/MTVA) nyerte a 35. Magyar sajtófotó-pályázat nagydíját A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatával. A díjazott képekből március 27-én a Capa Központban nyílik kiállítás.

Az André Kertész-nagydíjat Szekeres Máté (MSZSZ/Verse) kapta Vesebeteg című sorozatáért. A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjjal Markoszov Szergejt (szabadúszó), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Móricz-Sabján Simont (Népszabadság/Világgazdaság) jutalmazták – írja az MTI.

Fotó: Markoszov Szergej

A Magyar Nemzet munkatársai három díjat nyertek el. Végh László, a Magyar Nemzet Magazin fotóriportere harmadik díjat nyert Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában Balog Kálmán cigány muzsikus otthonában, Nagypaládon című fotójával, amely a fotós ukrajnai sorozatának része.

Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet fotóriportere a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjnak köszönhetően azért járta fáradhatatlanul Kárpátalját, hogy lássa és megörökítse az ott élők mindennapjait. Fotózott frontot megjárt katonákat, eljutott családfő nélkül maradt otthonokba, perifériára sodródott emberekkel találkozott. Kárpátalján készült fotóival tavaly a világ egyik legrangosabb fotográfiai díját kapta meg, a Pictures of the Year International fotóriport kategóriájában lett első helyezett.

Székelyhidi Balázs, a Magyar Nemzet fotósa Halál, te engem nem vihetsz el! című portrésorozatával lett második helyezett Emberábrázolás, portré (sorozat) kategóriában. A fotós felesége dédnagymamáját kísérte végig a halála előtti időszakban. Csíszár Mária (sz. Fritsch Mária Anna, 1920. december 19.–2016. április 25.) szudétanémet volt, és a második világháború után szökött át az akkori Csehszlovákiában található Runya faluba. Egészen haláláig ott élt szerető családja körében. Mária nemesi származása ellenére a falusi iskolában kapott takarítói állást, emellett, ahogy a faluban sokan, ő is gazdálkodott. Nagyon szerette az állatokat, önfejű, precíz emberként élte az életét, aki a halálnak is csak annyit üzent: „Te engem nem vihetsz el!”

Balogh Dávid pedig Menekültek Belgrádban című riportjával lett második díjas Képriport (sorozat) kategóriában. Lapunk fotósa Belgrádban azokkal a menedékkérőkkel töltötte a szilvesztert, akik Szerbiában ragadtak a télre, de már nem jutott nekik hely a hivatalos befogadóállomásokon, ezért mínusz öt fokban, fűtetlen helyiségekben és az utcán vészelték át az év utolsó napját, ahogyan az egész telet is.

Az idei sajtófotó-pályázaton a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Mártonfai Dénes (Tolnai Népújság), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotográfus Sivák Zsófia lett.

Fotó: Mártonfai Dénes

Balogh Zoltán (MTI/MTVA) első díjat érdemelt ki a Hír-, eseményfotó (egyedi), valamint a Képriport (sorozat) kategóriákban is.

Fotó: Balogh Zoltán

Stiller Ákos (HVG) pedig az Emberábrázolás – portré (egyedi) és az Emberábrázolás – portré (sorozat) kategóriák élén végzett.

Fotó: Stiller Ákos

A Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória első díjával Kállai Mártont (Szabad Föld) tüntették ki.

Fotó: Kállai Márton

A Művészet (sorozat) kategória legjobbjának Kaszás Tamás (Fidelio Média Kft.) pályamunkáját választották.

Fotó: Kaszás Tamás

Szalmás Péter (Népszava/MOB) a Sport (egyedi) kategória első helyezettje lett, a Sport (sorozat) kategória első díját pedig Mártonfai Dénes (Tolnai Népújság) veheti át.

Fotó: Szalmás Péter

A Természet és tudomány (egyedi) kategória legjobb munkájának ifj. Lőrincz Ferenc (Arker Stúdió Kft.) felvételét választotta a zsűri, a Természet és tudomány (sorozat) első díjasa Tökölyi Csaba (szabadúszó) lett.

Fotó: Ifj. Lőrincz Ferenc

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória élére Móricz-Sabján Simont (Népszabadság/Világgazdaság) sorolták.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

 

A Társadalomábrázolás (sorozat) kategória első díjával pedig Sivák Zsófiát jutalmazták.

Fotó: Sivák Zsófia

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporterek szakosztályának elnöke az eredményhirdetés előtt felidézte, hogy a pályázat és az ahhoz kapcsolódó kiállítás 35 évvel ezelőtti indulásakor egyfajta „másodlagos nyilvánosságot” jelentett a szocialista Magyarországon, hiszen itt sok olyan felvétellel is találkozhatott a közönség, amely nyomtatásban nem jelenhetett meg.

Szlukovényi Tamás, a nemzetközi zsűri elnöke elmondta: mára az okostelefonok elterjedésével „mindenki fotóssá vált”, az ilyen pályázatok és kiállítások azonban felhívják a figyelmet a minőségre is.

A szakember méltatta a beérkezett képanyag magas minőségét, külön kiemelve Balázs Attila nagydíjas munkáját, valamint a szépszámú vidéki és 30 éven aluli pályázót.

A MÚOSZ által kiírt magyar sajtófotó-pályázatra az idén 234-en pályáztak sikeresen 6259 munkával.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.