Így járhat mindenki!

Ugró Miklós

Ugró Miklós

2016. február 2., kedd 14:14, frissítve: kedd 17:16

Talán plakát is készül majd Hagyó Miklósról, ahogy fülig érő szájjal kilép a tárgyalóteremből a sokat szenvedett emberek magabiztosságával, s feje körül szinte glóriaként sugárzik a felirat: Így járhat mindenki! Alatta kisebb, kevésbé feltűnő betűkkel: akinek vezetői működése alatt legalább egymilliárd forint közpénz tűnik el. Hagyó nagyjából akkora büntetést kapott, mint hasonló bűncselekményekkel megvádolt elv- és sorstársai, ami megnyugtató a jelenre nézve, hiszen ebben a folyton változó, kiszámíthatatlan világban mégiscsak van valami megbízható, jelesül a független bíróság. De biztató akkor is, ha a jövőbe tekintünk, mert megnyugodhatunk: választott vezetőink a továbbiakban is nagyvonalúan kezelhetik a közpénzeket, csak arra kell ügyelniük, hogy elég nagy összeg tűnjék el a közös kasszából, mert a pitiánerséget a választók sem szeretik, és a törvény is szigorúan bünteti.

Akár a Btk.-ban is rögzíthetnék, hogy egymillió alatt lenyúlt közpénzért nyolc év is adható, egymilliárd felett már csak felfüggesztett jár, tízmilliárd felett pedig némi pénzbüntetés a kiszabandó ítélet.

A bírósági eljárásnak az ilyen típusú ügyekben már hagyományosnak mondható, bevett rendje van, miként az egész politikai számonkérésnek nevezett folyamat rutinszerűen zajlik. A választási kampánnyal kezdődik: az ellenzéki erők szent esküvéssel megígérik, hogy megválasztásuk esetén a tolvaj, csaló, gazember kormány minden bűntettét felderítik, politikai martalócaikat az utolsó fillérig elszámoltatják, a felelősök nevét nyilvánosságra hozzák, s velük szemben a független magyar bíróság a törvény könyörtelen szigorával fog eljárni. S ha ezt jóravaló magyar politikus a kampányidőszakban megígéri, akkor a választási győzelem után hiánytalanul teljesíti is. Emlékezhetünk a kitűnő Keller Lászlóra, aki sztahanovistaként leplezte le a Fidesz szörnyűséges közpénzfosztogatásait, aminek meg is lett a súlyos következménye. Volt ügy, amelyikben a rendőrség nem volt hajlandó nyomozni, s volt olyan is, amelyikben az ügyészség nem emelt vádat. De Keller érdemei vitathatatlanok, még az aszfaltot is megkóstolta nagy igyekezetében. Nem véletlen, nyolc év múltán fideszes követői is akadtak. Először a minden tekintetben kiemelkedő Papcsák Ferenc vállalta a feladatot, hogy a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején történt közpénzdézsmálásokra fényt derít. Papcsákot Budai Gyula váltotta, aki Kellerhez hasonló elszántsággal és eredményességgel folytatta munkáját.

2010-ben Lázár János 10+1 ügyet tartalmazó listát állított össze, amely az elszámoltatás legsürgetőbb elintéznivalóit sorolta fel. Budai nemcsak ezekben mutatott fel eredményt, hanem még vagy félszáz más ügyben is feljelentést tett, így amikor 2012 őszén befejezte feltárói tevékenységét, Lázár János nagyon dicsérte őt, és az elszámoltatást is sikeresnek nevezte. A legnagyobb diadalnak azt tekinthetjük, hogy szerencsétlen Zuschlagot jól megmázsálták. Igaz, ellene még az előző kormányok idején emeltek vádat (nem is szerepelt Lázár listáján), és az okozott kárt is megtérítették valakik, de lehetett arra hivatkozni, hogy nálunk nem lehet büntetlenül.

Dehogynem lehet. A hatvannál több Budai-féle feljelentés „bűnelkövetői” többségükben szabadlábon vannak, néhányan kaptak valami jelentéktelen büntetést, sokakat felmentettek, még többet perbe sem fogtak. Az ellenzéki fogadkozásokat viszont már halljuk. Ha egyszer a Fidesz elveszíti a választásokat, akkor ki mindenki lesz vasra verve, rabkoszton lefagyasztva. Ami eddigi tapasztalataink szerint azt jelenti, hogy néhányan úgy járhatnak, mint Hagyó.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.02.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.